Локдаун у музеї: як працюватимуть львівські музеї під час зимового карантину

Нові обмеження почнуть діяти уже з 19 грудня.

У переліку запроваджених урядом нових карантинних обмежень, які почнуть діяти на території України починаючи з 19 грудня, є й ті, що стосуються роботи музеїв. Зокрема, йдеться про вимогу перебування у музейних залах не більше однієї особи на 10 кв. м. Оскільки ніхто насправді не може сказати, коли ці обмеження будуть зняті і чи в найближчі місяці взагалі будуть зняті, йдеться про необхідність пристосовуватися до нових умов. Щоб вижити. І загалом – щоб жити. "Еспресо.Захід" поцікавився у керівників кількох музеїв Львова, як їхні установи житимуть відповідно до нових вимог.

Роман Чмелик, директор Львівського історичного музею. Фото: zik.ua

 "Насправді це нововведення (хочу вірити, що тимчасове) якось дуже відчутно на нашій роботі не позначиться. Річ у тім, що маємо достатньо великі площі, які дозволяють прийняти ту кількість людей, що – попри все – у ці часи таки приходить до музею. Маємо 9 локацій, серед яких найбільш відвідуваною є музей Арсенал. Але там два поверхи, кожен з яких має по 500 метрів, так що сто людей одночасно – не проблема. Проблема, що тих сто людей одночасно тепер немає. І це теж потрібно пережити".

Андрій Клімашевський, заступник директора з наукової і музейної роботи Інституту народознавства НАН України (інакше кажучи, очільник Музею етнографії та художнього промислу) Фото: ethnology.lviv.ua

"Ми, як і будь-яка державна установа, зобов'язані дотримуватися тих норм, що їх на час пандемії рекомендує влада. Завтра, 19 грудня, очікуємо присвячене нашій виставці "Код Івана Левинського" видання, на яке дуже чекали і випуск якого уможливив Український культурний фонд. Однак нова ситуація диктує неможливість такого представлення цієї книги публіці, як ми бачили це собі раніше. Дуже шкода, але нема ради. Що стосується відвідуваності Музею, то наші площі, слава Богу, дозволяють приймати охочих. Звичайно, про великі екскурсії не йдеться, але їх тепер і немає".

Оксана Біла, заступник директора з наукової роботи Національного музею ім. А. Шептицького. Фото: facebook.com/oxana.bila

 "Слава Богу, наші площі дозволяють прийняти всіх, хто хотів би до нас прийти. Інша справа, що сам карантин дуже сповільнив прихід людей. Туристів тепер вкрай мало, а серед тих, хто таки приїжджає, далеко не всі прагнуть культурних вражень. Не особливо приходять зараз і місцеві – остерігаються або просто не до того. Колись учителі на котромусь з уроків приводили до нас своїх учнів на тематичні екскурсії. А за карантинних обмежень це стало практично неможливо, оскільки – відповідно до нових вимог – в групі повинно бути не більш як 15 осіб. То куди подіти іншу частину класу? Загалом цей рік був дуже непростим. І в ракурсі різкої зміни виставкових планів також. Зокрема, запрошені художники з інших міст від виставок у нас вимушені були відмовитися не тільки через острах підхопити вірус в дорозі, а й через те, що організація виставки – доволі трудомістка й затратна справа, а ніхто не може сказати напевно, як буде завтра і чи взагалі музей буде відчинений".

Богдан Тихолоз, директор Дому Франка. Фото: facebook.com/tycholoz

"Музей Франка, як і інші державні львівські музеї – законослухняний. Дозволяти собі, що стосується безпеки людей, надмірні вольності – не наш спосіб реагування на труднощі часу. Однак намагаємося сприймати ці труднощі не тільки як проблему, а як виклик. Тому скеровуємо свої зусилля на цей період на наукову, фондову та проектну роботу. Звичайно, оскільки не маємо аж таких великих площ для приймання відвідувачів і є заборона на проведення тих чи інших людних дійств, яка невідомо коли буде знята, то це означає, що ми не заробляємо. Але не опускаємо рук, намагаємося залучати грантові кошти та кошти благодійників, що наразі на вкрай потрібні і цікаві речі вдається. Зрештою, намагаємося жити відповідно до того, як змінюється місце музеїв у сучасному світі. Моя бабуся, яку поліартрит на 28 років прикував до ліжка і яка зуміла увесь цей час залишатися неймовірно життєлюбною та оптимістичною людиною, любила повторювати: "Я ту біду перебуду, яка була, така буду". Справді вірю, що Дім Франка ту біду також перебуде".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал