Ресторатори vs військові кухарі: хто кого у кулінарному батлі?

Унікальні змагання відбулися на польовій кухні у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Львівщині.

Кулінарні перегони відвідала журналістка "Еспресо.Захід".

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, що в селі Старичі на Львівщині, відбулися кулінарні перегони між львівськими рестораторами та військовими кулінарами. Такі змагання на полігоні відбулися вперше.

Почалося все з того, що раніше у ЗСУ обирали найкращого військового кулінара Сухопутних військ Збройних сил України, а потім обирали кращого серед усіх військ. Зрештою, вирішили кинути виклик провідним рестораціям Львова. За словами заступника командира однієї з військових частин Романа Заблоцького, директорам ресторанів відправили офіційні листи з пропозицією взяти участь у кулінарному батлі. З чотирьох – погодилися два.

Відтак, батл розпочався. Кожна команда мала свій намет для приготування їжі. На польовій кухні учасники варили три страви: бограч, гречку з овочами та м’ясом і компот. Загалом учасники мали дві години, аби перевершити суперників.

"Страви на польовій кухні, звичайно, смачніші. Кухня може працювати на дровах і на рідкому паливі. Ми нині куховаримо на дровах, – розповідає представниця військових кулінарів пані Люба. – Однієї кухні достатньо, аби нагодувати двадцять військових. У нашому наметі їх дві, оскільки маємо завдання приготувати для сорока людей. Ми, як фахівці ЗСУ, будемо бачити, хто як готуватиме. Нам подобається готувати. Було цікаво спробувати свої сили. Дуже сподіваємося на перемогу".

А ось пані Мирослава розповідає про свою буденну роботу у військовій частині. Каже, не часто доводиться на польових кухнях готувати, проте і в частині є вдосталь роботи. У повсякденні годують близько трьох тисяч військовослужбовців.

"Дуже багато змін у харчуванні військових, – розповідає кулінарка ЗСУ пані Мирослава. – З’явилося різноманіття перших страв: солянка, борщ щавлевий, борщ український, бограч. Дві каші йдуть на вибір. Є м’ясних багато страв. Такого меню раніше не було. Хлопці найбільше м’ясні страви люблять".

Утім, якщо військовим кулінарам не звикати до роботи в полі, то ресторатори вийшли зі звичного робочого процесу. Кажуть – набули нового корисного досвіду під час змагань.

"Ще такого ніколи не було, – каже шеф-кухар ресторану Андрій Шубін. – Багато диму, дуже цікаво. Військові нам не конкуренти – це наші друзі. Ми раніше працювали на одній кухні. Для нас головне не перемога, а участь. У моїй команді ніхто не служив, тому ми раді новим знайомствам. Це для мене нове бачення кухні".

Після закінчення готування – довгоочікуване оцінювання. Журі оцінювало сервірування та смакові якості. Втім, основні оцінювачі – солдати-строковики, які теж внесли свою лепту у фінальний результат. Відтак, пальма першості дісталася військовим.

"Бограч був дуже смачний, – ділиться враженнями солдат Дмитро Чібірашвілі. – Але в нас загалом на службі тепер смачно годують. Щодня супи, салати, другі страви – велике розмаїття всього".

По завершенні учасників нагородили цінними призами.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.