Еспресо. Захід

"Торгівля людьми – це форма сучасного рабства", – громадський діяч Віктор Вальчук

Марія Масюк
19 жовтня, 2020 понедiлок
13:12
Зміст

18 жовтня відзначали Європейський день протидії торгівлі людьми.

Які люди потерпають від експлуатації, як вберегтися, чому люди з інвалідністю лишаються невидимими для влади та суспільства та про проєкти боротьби з торгівлею людьми, в інтерв'ю"Еспресо.Захід" розповідає заступник голови правління громадської організації "Волинські перспективи" Віктор Вальчук.

Чому в сучасному світі експлуатують людей?

Резолюція ООН стверджує, що торгівля людьми – це форма сучасного рабства. Чому це відбувається у наш час? По-перше, торгівля людьми як вид кримінального бізнесу є дуже прибутковою. У всьому світі такий кримінальний бізнес за прибутками є після торгівлі зброєю і торгівлі наркотиками. Сьогодні торгівля людьми полягає в експлуатації особи для виконання певних робіт або надання послуг. Людину сприймають як річ, як знаряддя праці, що приносить прибутки. Злочинцям байдуже на емоції, почуття і проблеми людини.

Чи є статистика, скільки людей страждають?

Статистика Міжнародної організації з міграції стверджує, що з початку незалежності в Україні понад 230 тисяч людей постраждали від торгівлі людьми. Але їх насправді більше. Наразі спостерігають тенденцію, що переважає така форма як трудова експлуатація. Найчастіше категорією постраждалих є чоловіки.

У кожної структури статистика своя. В Україні переважають три основні: статистика Міністерства соціальної політики (це міністерство є національним координатором з протидії торгівлі людьми та встановлює осіб, які постраждали), статистика від Міністерства внутрішніх справ (люди, які фігурували у кримінальних провадженнях), статистики громадських організацій.

Хто може постраждати?

В експлуатацію може потрапити кожен з нас. Це не залежить від статусу, рівня освіти, соціального стану. Хоча є групи ризику. Майже у 80% торгівля людьми стосується жінок і дітей. Якщо говорити за сферами, то експлуатують в будівництві, у різних важких фізичних роботах чоловіків. У сфері послуг, домашньому господарстві більше страждають жінки. Щодо сільського господарства, то тут є гендерний баланс.

Експлуатують і підлітків. Сьогодні у 16 років за біометричним закордонним паспортом можна їхати за кордон без супроводу. Під час сезонних робіт нам неодноразово телефонували органи захисту і розповідали, що підлітки самостійно сіли в автобус і поїхали на господарські роботи. До прикладу, збирати полуниці, яблука.

Не можна казати, що ті трудові мігранти легальні чи ні. Вони є постраждалими. Тут дуже тонка межа між заробітком та експлуатацією, торгівлею людьми. Найяскравішою ознакою того, що вас експлуатують, є коли не можете звільнитися з місця роботи без негативних для себе наслідків. Тобто людину утримують на робочому місці. Ви приходите й кажете, що хочете звільнитися, бо важко, не хочете тут працювати, несприятливі умови. Безболісним варіантом буде, коли кажуть: "Ну, за дострокове розірвання договору тоді штраф 3000 злотих. Не маєте такої суми, то працюйте до кінця терміну". Бо можуть бути залякування і погрози, шантаж. Можуть відібрати паспорт і повідомити в поліцію, що ви обікрали роботодавця.

Часто в людей виникає логічне запитання: "Якщо так погано працювати, то для чого терпіти?" Треба усвідомлювати, що під час експлуатації до людини застосовують дуже багато механізмів контролю, способів впливу, щоб утримати її певний проміжок часу.

Як потрапляють в експлуатацію?

Вербування – це не завжди контакт з особою, яка пропонує роботу. Це й оголошення в інтернеті. Людина знаходить, контактує з фірмою, роботодавцем. Проходить через інтернет бесіду. Її погоджують на цю вакансію та надсилають запрошення – головне, щоб людина приїхала. Особа сама купує квиток, приїжджає і потрапляє у зовсім іншу ситуацію. Таке організовують і недобросовісні посередники.

Часом трудові мігранти не звертаються за допомогою, бо не розуміють, що вони в ситуації експлуатації. Усвідомлюють вже після повернення додому. Небезпечно їхати на заробітки за біометричним паспортом. Роботодавець відстежує термін перебування людини в тій чи іншій країні. Він не хоче бути відомим. Уявімо ситуацію, коли затримали людину, яка повертається додому й на кордоні ставлять заборону в'їзду (у народі кажуть депортацію). Якщо мігрант починає протестувати, що затримався не з власної волі, а це зробив роботодавець, то про нього розпитують і знаходять. Тому, зазвичай, за день чи два до закінчення терміну перебування зловмисники відпускають людину. Кажуть, що проблеми з банком, рахунки заморозили чи щось не працює. Обіцяють передати зароблене. Ніхто тих грошей не віддасть і зобов’язати зробити це механізмів нема. Ти нічого не доведеш.

Звертаються за допомогою, коли вже повернулися і є проблеми зі здоров'ям. До того мовчать, бо бояться розголосу й осуду, не довіряють тому, що гарантує держава. У кожного свої причини. Ми працюємо з цим 15 років і я не зустрічав в людей, які повернулися з-за кордону, з тих заробітків, у такому ж стані здоров'я, в якому виїжджали. Типовими захворювання трудових мігрантів є все, що пов'язане з кишково-шлунковим трактом, опорно-руховою системою, дермою.

Знаю, що ви реалізували просвітницький проєкт для людей з інвалідністю. Розкажіть про нього детальніше.

Ми організували проєкт в основному для людей з порушеннями слуху та зору, але спілкувалися й із представниками інших категорій. Нас підтримав Фонд сприяння демократії посольства США в Україні. На початку писали проєктну заявку лише на Волинську область. Ця проблема є дуже актуальною і її до того не порушували, тому нам фонд підказав і дозволив поширити проєкт на всі регіони України. Вважаємо, що такі люди для суспільства і для влади є невидимими постраждалими. Ми не помічаємо таких людей, як вони живуть і які проблеми мають. Коли люди приходять у державні структури й жестовою мовою намагаються пояснити, або незрячі хочуть розповісти про свої проблеми, то їх просто ігнорують. Найчастіше людей з інвалідністю використовують у чотирьох формах торгівлі людьми: трудова експлуатація, сексуальна, вилучення органів та жебрацтво. Проєкт був націлений на те, щоб підвищити їхню обізнаність про цю проблему. Проводили спеціалізовані тренінги для тренерів. Тобто вчили людей з Українських товариств сліпих та глухих, щоб вони в майбутньому поширювали таку інформацію серед своїх і щоб вони знали, що можуть отримати допомогу. Щоб знали, що таке експлуатація і що вони не наодинці зі своїми проблемами.

Були випадки, коли під час самого тренінгового заняття виявляли постраждалих. Ми давали корисні контакти, ресурси, де можна перевірити інформацію про ту чи іншу легальність роботи. Розповідали, на що звертати увагу. До слова, ми перші в Україні розробили пам'ятку шрифтом Брайля.

Які нові проєкти плануєте реалізувати?

Ми працюємо над проєктом протидії торгівлі людьми в умовах децентралізації. Це від Міжнародної організації з міграції. Орієнтуємось на об'єднані територіальні громади. Чекаємо, поки відбудуться вибори, й тоді плануємо запропонувати зміни до законодавства. Тобто об'єднані територіальні громади будуть суб'єктами взаємодії. Перше завдання – виявляти постраждалих, вміти їх ідентифікувати і переправляти за отриманням допомоги. Тому що на місця в ОТГ приходять нові люди, які звертаються з проблемами. Простіше такі неприємні ситуації попереджувати, а не вже боротися з наслідками. Якщо узагальнити і проаналізувати мільйони та мільярди бюджетних коштів місцевого центрального бюджету, що виділяють на роботу з наслідками, то дуже мало коштів виділяють на запобігання небезпеки. Тому краще проводити інформаційну роботу, щоб шукачі роботи могли орієнтуватися, які пропозиції оманливі. Ми розуміємо, що у кожного є своя причина, й не забороняємо виїжджати. Та ліпше перед від'їздом подбати про власну безпеку. Тому цей проєкт націлений саме на ОТГ, на старост, на сільських голів, селищних голів.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.82
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
18:24
колектор
У Львові міняють 100-літні колектори
18:12
новини Львова
Майже 170 лампових світлофорів Львова змінили на енергоощадні
18:00
Банківська картка
На Хмельниччині чоловік може отримати 8 років тюрми за крадіжку 200 тис. грн у товариша
17:45
На РІвненщині селяни побили чоловіка
На Рівненщині захмелілі селяни побили чоловіка, який зробив їм зауваження
17:33
новини Львівщини
На Львівщині прикордонники затримали сімох втікачів з України
17:27
гроші
Мешканець Львівщини сяде на 6 років за ґрати за те, що ошукав двох жінок на 0,5 млн грн
17:15
новини Прикарпаття
На Прикарпатті затримали водія позашляховика, який віз понад 2600 набоїв і зброю
17:07
"Ми пам'ятаємо кожного": на Закарпатті відкрили меморіал полеглим зі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади
16:53
Світло
На Івано-Франківщині ввели графіки обмежень потужності для бізнесу та промисловості
16:48
Папа призначив нового єпископа-ординарія для Мукачівської греко-католицької єпархії
16:42
OPINION
Віктор Біщук
Інавгурація Путіна освятила на війну Україною новий православний талібан. Блог Віктора Біщука
16:34
На Закарпатті запобігли розтраті 7 млн грн на реконструкції стадіону
На Закарпатті запобігли розтраті 7 млн грн на реконструкції стадіону
16:22
хмари
Хмарно з проясненнями, без дощу: прогноз погоди у Львові та на Львівщині на 9 травня
16:20
пам'ятний стінопис загиблим воїнам у Франківську
У Франківську художники створили пам'ятний стінопис загиблим воїнам
16:15
Оновлено
Великдень у Гаю
Куди піти у Львові із 6 по 12 травня: Всеукраїнський фестиваль камерної музики "Дзеркало"
16:07
новини Хмельниччини
На Хмельниччині в ДТП травмувався неповнолітній мотоцикліст
15:59
Таксі
Вміст алкоголю в крові перевищив норму в 10 разів: у Рівному таксист п'яним перевозив людей
15:45
За 20 метрів від кордону з Тиси витягнули сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити в Угорщину
За 20 метрів від кордону з Тиси витягнули сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити в Угорщину
15:28
Львівські армрестлери
Львівські армрестлери вибороли 13 медалей чемпіонату Європи
15:10
Віктор Винник
Віктор Винник і МЕРІ представили "Голос війни" першу пісню з майбутнього- 8-го – альбому
14:57
Віталій Мацола
У боях на Донеччині загинув стрілець - снайпер із Закарпаття Віталій Мацола
14:52
Волочиські спортсмени здобули золото на чемпіонаті світу з універсального бою
14:41
суспільство
Шахраї під приводом надання грошової допомоги ошукали сімох волинян
14:28
ФК "Хуст"
"Людину викрали": тренер "Хуста" після затримання його футболіста працівниками ТЦК не гарантує гру проти "Чернігова"
14:14
Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою
В Івано-Франківську виставили на продаж науково-дослідний та проєктний інститут
13:56
З Румунії до України намагалися провезти контрабандне взуття на понад 1 млн грн
З Румунії до України намагалися провезти контрабандне взуття на понад 1 млн грн
13:42
FPV-дрони
У рамках проєкту "Мукачівські дрони" волонтери зібрали 11 FPV-дронів для фронту
13:27
Роман Паращук
На Луганщині загинув стрілець зі Львівщини Роман Паращук
13:13
Василь Демчук
Прикарпатський боєць отримав почесний нагрудний знак "Золотий хрест" від Сирського
13:06
Оновлено
атака по Івано-Франківщині 8 травня 2024 року
РФ поцілила в енергетичний об'єкт на Франківщині: рятувальники ліквідували пожежу
12:55
Алея зірок у Тернолі
"Родинам Героїв": тернопільська "Алея зірок" поповниться новим пам’ятним знаком
12:40
сирота, якій повернули зір
Офтальмологи львівської дитячої лікарні повернули зір 8-річній сироті
12:26
Харків'янин намагався виїхати до Угорщини за підробленим свідоцтвом про смерть дружини
Харків'янин намагався виїхати до Угорщини за підробленим свідоцтвом про смерть дружини
12:12
Уродженка Івано-Франківська, мешканка Старого Криму
Окупаційний суд у Криму "заарештував" уродженку Івано-Франківська за "дискредитацію армії РФ"
12:04
Оновлено
Микола Сираш
На Закарпатті просто з вокзалу до ТЦК забрали професійного футболіста. Реакція ОК "Захід"
11:54
ДТП у селі Голинь
Скоїв смертельну ДТП: на Франківщині суд зобов'язав депутата здати закордонний паспорт і не виїжджати з села
11:45
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках на 8 травня
11:40
пожежа закарпаття
На Закарпатті вночі спалахнув будинок, у ньому було двоє дітей
11:27
наручники
Волинянина підозрюють у замаху на умисне вбивство знайомого на Великдень
11:13
мотоцикл
На Львівщині зіткнулись два мотоцикли, є травмовані
Більше новин