Втрачені Чернівці

До Дня міста створили незвичну аудіоекскурсію.

А ви знали, що в Чернівцях була Тріумфальна арка? А ще трамвай, незвичні пам'ятники, синагоги і багато всього іншого – за останні півстоліття обличчя міста суттєво змінилося.

Усі ці вже не існуючі (або видозмінені) пам'ятки зібрали в одну аудіоекскурсію "Втрачені Чернівці". Екскурсію презентував проєкт Czernowitz'shistory 360° як подарунок до Дня міста, який Чернівці відзначатимуть 3 жовтня, передає "Еспресо.Захід".

"Ця екскурсія незвична – деякі архітектурні об'єкти ви не зустрінете в реальному житті, адже вони існували 50, 100 років тому", – йдеться в описі проекту. Маршрут екскурсії складається з 21 точки і завантажити його можна на сервісі izi.travel.

Площа Ринок

Площа Ринок була улюбленим місцем зустрічей та прогулянок чернівчан, своєрідним „містом у місті". Її упорядкування стартувало у 1825 році.

На місці сучасного фонтану та пам’ятника Тарасові Шевченку, до 1941 року був комплекс будинків з кафе та магазинів. Однак у перші дні війни, коли радянські війська відступали, ці будинки та частину вулиці Поштової було спалено.

Темпель

Синагога Темпель на старому фото та сучасний вигляд

Синагога Темпель була збудована у 1877 році за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича. Темпель проектувався у мавританському стилі, архітектор намагався створити споруду, яка не була би подібна до християнських святинь.

У 40-х роках будівлю двічі намагались знищити – у 1941 та 1948 рр. Із 1959 синагога стала кінотеатром і сучасна будівля мало нагадує оригінальну.

Чернівецький трамвай

Трамвай на вулицях Чернівців з'явився у 1897 році й успішно функціонував тут аж до 1967 року. Що цікаво, перший трамвай планували реалізувати на канатній тязі – на зразок фунікулера. Але цей проект не знайшов інвестора, тож його так і не реалізували.

У 1997 році поруч із залізничним вокзалом на постаменті встановили відреставрований вагон – це пам'ятник чернівецькому трамваю.

Тріумфальна арка

Тріумфальні арки на теренах колишньої імперії Габсбургів насправді не така вже й дивина – їх споруджували до візитів цісаря. Франц Йосиф у Чернівцях був двічі – у 1880 та 1885 рр., а арку спорудили до його першого візиту.

Арка стояла поруч з костелом Воздвиження Святого Хреста (спорудженого у 1787-1814 роках). Верхню частину арки прикрашав герб імперії та її девіз – ViribusUnitis (Спільними зусиллями). Цей девіз із 1908 року прикрашає прапор Чернівців та зображений на Ратуші.

Монумент Австрії

Ще один монумент австрійського періоду. Пам'ятник встановили у 1875 році на століття приєднання Буковини до складу Австрії.

З приходом румунської влади у 1919 році "Австрію" забрали з площі і передали до Чернівецького краєзнавчого музею, а з часом вона взагалі зникла.

Пост ДАІ, або Міліціонер в стаканчику

Це вже об'єкт радянської доби, а саме 1970-1980-х рр. Незвичний пост ДАІ розміщувався на початку чотирьох вулиць – Сагайдачного, Головної, Хмельницького, Гагаріна. Через незвичний вигляд будка отримала назву "міліціонер в стаканчику".

Czernowitz'shistory 360° є волонтерським проектом чернівчанина Максима Затинайченка. Він зібрав сучасні панорамні фотографії Чернівців у форматі 360°, які поєднані із ретросвітлинами вже не існуючих міських об'єктів.

Усі фото: з проєкту Czernowitz's history 360.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал