Тут дітям нагадують, що в них є крила

У львівському Домі Милосердя святого Миколая відкрили дитячий простір дошкільної освіти “Ангелики”

Біблійна історія, розказана з допомогою іграшок з фетру, розвиваючі конструктори та ігри від популярного виробника, англійська – це ще не все, що пропонує своїм вихованцям новенький дитячий простір дошкільної освіти "Ангелики" у Домі Милосердя святого Миколая.

Керівник Центру опіки сиріт ЛА УГКЦ, натхненник ініціативи о. Роман Прокопець розповів "Еспресо.Захід", що це таке місце, де, крім традиційних розвиваючих занять, дитині нагадують, що в неї ще є крила, які їй дав Бог. А ще тут зроблять усе, щоб ці крила одного разу допомогли злетіти.

Коли все починається змалку

Більшість дітей-сиріт, які прийшли у Дім Милосердя святого Миколая, що на Короленка, 7, у Львові, потрапили сюди в уже свідомому віці. Ніхто їх тут не ламав, але працювати з ними було складніше, їм часто було важко розуміти речі, які знають діти, що виростають у християнській родині.

"Коли ми почали облаштовувати наш Дім Милосердя святого Миколая, то найперше обговорювали, з чого нам почати роботу. Були різні думки у нашої команди, розглядали різні гуртки, заняття. Але ми вчасно зрозуміли, що треба починати спочатку – з садочка. Якщо з найменших років закладати християнський фундамент, а потім у наступні роки його надалі утверджувати, то це значно простіше і для дорослих, і для дітей. Тому ми й вирішили почати з дитячого садочка, дитячого простору, де дитині закладають цінності і створюють умови для їх підживлення. Тим більше, що у Личаківському районі не так багато садочків, тож нашим "Ангеликам" тут будуть раді батьки і діти з навколишніх вулиць", – розповів "Еспресо.Захід" о. Роман Прокопець.

От і вийшло, що Дім Милосердя святого Миколая вмістив "Ангеликів". Від лютого тривали ремонтно-реставраційні роботи. Вдалося зробити два класи, ігрові куточки, коридор, облаштувати санвузли для найменших відвідувачів. І ось уже з 5 жовтня у затишних приміщеннях лунатимуть голоси малих ангеликів.

"Буде 27 груп. Загалом діятиме дві групи – одна для дітей 4-5 років і ще одна для діток 5-6 років. Програма розрахована на період з жовтня до травня. Тут можна буде навчитися і англійської, і спорт буде, і розвиток дрібної моторики через майстерки, танці, спів і драматургія, розвиток усіх компонентів мовлення, наші викладачі навчать читати і допоможуть у підготовці руки до письма. Маємо програму на всі чотири години на день, які дитина перебуватиме в "Ангеликах", – веде далі о. Роман.

А ще у дитячому просторі "Ангелики" не забули про дітей із соціальних категорій.

"Оскільки ми все ж таки з Центру опіки сиріт, то не можемо забувати про піклування над дітьми-сиротами, дітьми з багатодітних родин чи тих, хто опинився у скрутних життєвих обставинах. Дитячий простір "Ангелики" дозволяє ширше відчинити наші двері також для інших дітей. Але при цьому всі наші вихованці будуть у рівних умовах", – пояснив о. Роман.

Екоіграшки і фетрове Євангеліє

Але найкрутіша фішка "Ангеликів" – це розвиваючі програми для дітей. Навчання в "Ангеликах" буде за всебічною програмою розвитку дитини "Впевнений старт", тож вихователі можуть дати волю фантазії і креативу.

В "Ангеликах" пішли креативним шляхом. Як розповідає отець Роман, тутешні вихователі напрацювали розвиваючу програму за допомогою іграшок від ІГРОТЕКО, які є екологічними і безпечними. З ними можна розвивати дрібну моторику, контроль над пальцями рук, абстрактне мислення, уяву, вміння шукати цікаві рішення, логіку і просторове мислення.

ІГРОТЕКО – це український виробник, який популяризує дерев’яну, екологічно чисту іграшку національного виробництва, тут продумано все до найменшої дрібниці. Іграшки мають усі гігієнічні висновки експертів, у процесі їх виробництва використовується високоякісна і сертифікована продукція. А ще ці іграшки люблять навіть дорослі, від них просто неможливо відірватися.

Але головним у діяльності Дому Милосердя святого Миколая, а відтак і простору "Ангелики", є саме християнське виховання. Тому дорослі, які віддають сюди своїх дітей, повинні знати, що тут будуть сучасні інноваційні катехитичні заняття. Викладатимуть у "Ангеликах" педагоги і багаторічні волонтери Центру опіки сиріт.

"Пояснюватимемо дітям доступною мовою про святих і свята, ангелів. Будемо для цього застосовувати найновіші технології праці з дітьми у сфері катехизації. Це величезні плакати, дошки, на які діти можуть наклеювати різні фігури. Наприклад, біблійні історії будемо візуалізувати, знайомити з кожною особою з Євангелія", – ділиться планами о. Роман Прокопець.

Катехитом в "Ангеликах" є брат Маркіян Кузьмич. Цього року він завершив навчання у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа й Українському Католицькому Університеті. Цей семінарист вміє бавити дітей у дуже цікавий спосіб – він переповідає їм біблійні історії завдяки іграшкам з фетру.

Іграшки з фетру – це гарний інструмент для катехита, щоб допомогти дітворі пізнавати Бога в ігровій формі. За допомогою рухомих деталей різного розміру діти можуть брати участь у творчій грі, упорядковувати, переставляючи фетрові фігурки. З фетром Євангеліє оживає так, що дошкільнята зможуть пізнавати його краще. Йосиф і Марія зможуть "подорожувати" на віслючку, інші звірі поклонятимуться Новонародженому, і це ще далеко не все. Брат Маркіян разом з дітьми створюватиме нові, захоплюючі історії, після чого малеча не лише залишиться з гарними враженнями та згадками, але й знайде хорошого друга в Бозі. Дітям з ним весело і цікаво, він вміє знайти до них підхід.

"Для нас, капеланів, християнське виховання є основою. У школах-інтернатах, дитячих будинках, є дефіцит християнського виховання. Ми хочемо дати можливість дітям зрозуміти, що Бог – це наш Друг, до якого можна звертатися у будь-яку хвилину. З нашого досвіду – діти, які є випускниками закладів, де ми працювали свого часу, приходять до нас і допомагають працювати з іншими дітьми. Вкладаємо у дітей, і вони до нас вертаються як волонтери, як викладачі. Можна сказати, що ми виховали собі персонал для "Ангеликів". Тобто ідея відкривати дітям Бога є правильна", – каже о. Роман Прокопець.

Дитячий простір "Ангелики" діятиме відповідно до усіх карантинних обмежень і буде цілком безпечним для дітей. Медичний супровід дитячому простору надає сімейна амбулаторія "Вулик". Територія довкола обгороджена парканом, є відеокамери, дорослим вхід заборонений.

Фото: дитячий простір "Ангелики" і Духовна велич Львова