Міфи та легенди Гарнізонного храму у Львові: вигадка чи правда

Гарнізонний храм імені Петра та Павла – більш знаний серед львів'ян як костел єзуїтів – є одним з найвідоміших храмів міста.

9 вересня він святкує своєрідний "день народження" – саме цього дня 1630 року в його стінах пролунала перша молитва.

З цієї нагоди історик підземелля Гарнізонного храму Олег Друздєв прочитав лекцію, у якій розповів історію костелу. Отже, деякі цікаві міфи про храм та наскільки вони правдиві.

Храм збудований на місці лазні

Частково правда. Будівництво єзуїтського комплексу (а це, власне, сам храм та монастир або колегія) стартувало на початку 17 століття в межах уже забудованої ділянки. На цьому місці стояло 10 будинків, три з яких саме там, де тепер храм.

Серед них – стара міська школа, збудована ще наприкінці 14 століття (в підземеллях храму збереглися її залишки), будинок настоятеля Латинської катедри і, з боку входу (сучасна вулиця Театральна), – приватний будинок, що належав кравцю.

Стара міська лазня справді була на місці єзуїтського комплексу, але розміщена була трохи далі – на місці колегіуму (сучасна школа №62).

План забудови на місці храму. Фото з сайту Підземелля Гарнізонного храму

У храмі вміщалося 5 тисяч людей

Неправда. Костел єзуїтів справді був дуже великим храмом як на той час (як і на наш час, він теж немалий), але цифра в 5 тисяч виглядає таки суттєвим перебільшенням. По-перше, на момент будівництва сам Львів був дуже маленьким. Місто обмежувалося міськими мурами, тобто це район площі Ринок з сусідніми вулицями; проживало там, за різними оцінками, від 4 до 8 тисяч мешканців (навіть якщо рахувати з передмістями, кількість населення складала 25-30 тис. осіб). Тож сумнівно, що єзуїти будували би храм, в якому може поміститись пів міста. Тим більше, що це була далеко не єдина церква у місті.

Нині вмістимість храму оцінюють у 3-2 тисячі на нижніх ярусах та ще тисяча на верхніх галереях. І це дуже багато.

Львівський храм є копією римського Іль Джезу

Неправда. Ці церкви справді подібні, але завдання збудувати точну копію Іль Джезу перед Джакомо Бріано (італійський архітектор, який будував львівський храм) не стояло. Львівський храм мав багато схожого з римським, але проекти свідчать, що ідеї були різні, та й самі проекти виглядають по-різному.

Але те, що храми подібні, пояснити просто. По-перше, будувалися вони в одну епоху, по-друге, обидва є храмами єзуїтів. Тож не дивно, що у двох барокових церков проглядається якась схожість.

Фото з Вікіпедії

Перший український університет

Майже правда. Кожен львів'янин знає, що перший університет на території України був заснований саме у Львові у 1661 році. Тоді єзуїтський колегіум отримав від короля Яна ІІ Казимира "гідність академії і титул університету". Насправді львівський університет не був першим вищим навчальним закладом в Україні, на момент отримання титулу вже були засновані Острозька і Києво-Могилянська академії. Так, з титулом "університет" – заклад у Львові є першим, а ще Львівський університет є найстарішим постійно діючим вищим навчальним закладом в Україні.

 Будівля колегії, початок 20 століття. Фото з сайту Підземелля Гарнізонного храму

У єзуїтській колегії вчився Богдан Хмельницький

Невідомо. Багато хто ставить під сумнів, що Богдан Хмельницький вчився в єзуїтській колегії. Олег Друздєв зазначає, що історики храму не можуть ні спростувати, ні підтвердити ці гіпотезу, але він її теж вважає сумнівною.

Нагадаємо, як повідомляв "Еспресо.Захід", Гарнізонний храм ім. Петра та Павла у Львові з 27 липня відкрив для відвідувань свої галереї.