Еспресо. Захід

Бути диктатором самому собі: про особисті тоталітаризми на фестивалі "Кіт Ґаватовича"

Марія Масюк
6 вересня, 2020 неділя
19:00

Цьогоріч лекцією-відкриттям п’ятого театрального фестивалю "Кіт Ґаватовича" стали "Особисті тоталітаризми".

Голова Освітнього центру з прав людини у Львові Володимир Бєглов поділився своєю історією та думками інтелектуалів

Журналістка "Еспресо.Захід" відвідала подію.

Спікер зізнався, що не очікував фестивалю наживо, оскільки навіть "BookForum" відбуватиметься онлайн. "Велика місія офіційно розпочати фестиваль "Кіт Ґаватовича". І чесно скажу, що цього року вперше читатиму з листка. Я боявся… Я часто боюся, як і багато хто із тут присутніх, зустріти гопників на районі пізно вночі, Бога, людського осуду, втратити маму, виходити на сцену. Страшно, що хтось колись прочитає твоє п'яне листування з колишніми. Зрештою, хто з нас цього всього не боїться? Цілий тиждень до цієї зустрічі я боявся "налажати", виявитися самозванцем і не донести до вас головне повідомлення, яке виринуло в моїй голові після пропозиції директорки фестивалю Єви Якубовської".

Володимир каже, що на початку все виглядало не так вже й страшно й він погодився: "Єва зателефонувала і запитала, як я назву свою лекцію та про що вона буде… Я взяв й ляпнув Єві, що якщо у нас фокусна тема "Тоталітарні особистості", то давай я перекручу на "Особисті тоталітаризми". Ось тут я й почав боятися й готуватися".

Тема тоталітаризму в контексті сьогоднішньої розмови лякає тим, що нагадує океан, з якого треба зачерпнути склянку води, щоб донести повідомлення, надати чіткі рамки. Саме тому Володимир звернувся до публічних інтелектуалів та інтелектуалок – Ганни Улюри, Андрія Дахнія, Богдана Тихолоза, Мирослава Мариновича, Ірини Старовойт, Богдана Шумиловича. Зазначає, що без їхніх думок було б складніше.

"Я хочу розповісти історію про звичайного хлопця. Сьогодні йому 17 років, він навчається в університеті. Зустрічає нових друзів і подруг, а з ними зустрічає й нового себе. Хлопцю 17, і це саме той вік і саме той час, коли йому доведеться вперше сказати правду. Усьому цьому новому чудовому світу. Хлопець чіпляє собі на обличчя щонайширшу усмішку, зверху на осінню куртку накидає образ самовпевненого, яскравого, безстрашного, класного і крутого чувака. Він випалює: "Я гей…" Реакція виявляється такою, що не було чого боятися. Його приймають, і 17-річний другокурсник починає любити, але тут ідеться не про стосунки. Він починає любити дещо інше: серіал "Секс і місто", шопінг, сезон розпродажів, креми для рук і креми для обличчя, безколірний лак для нігтів, мартіні з цукровим інієм на краях келиха й розмови з одногрупницями про одногрупників".

Спікер пояснює, що якщо в суспільстві є збірний образ, себто стереотип, то часом підсвідомо починаєш підтверджувати його. Бо так усім сприймати легше, так роблять ті, хто ідентифікує себе з цим поняттям. Він каже, що в російській мові є слово “соответствовать". Це коли ти не розумієш суті й причини, чому так треба. І саме тоді в 17-річного героя народжується перший особистий тоталітаризм – він "соответствуєт".

"Коли ми не знаємо відповідей на складні питання, їх нам пояснюють мама й Вікіпедія. Отже, слово тоталітаризм походить від латинського цілісний – той, що охоплює усе. Це дуже важливо в контексті й нашої сьогоднішньої розмови. Тоталітаризм – це система державно-політичної влади, яка регламентує усі суспільні та приватні сфери життя людини-громадянина і не визнає автономії від держави таких недержавних сфер людської діяльності, як економіка і господарство, культура, виховання, релігія. І, можливо, головною засадою тоталітарної структури, яка відрізняє її від інших соціальних утворень, є відсутність раціонально обґрунтованої методики створення тоталітарної структури, яка завжди лежить поза межами логіки. Згадайте гітлерівську Німеччину чи сталінський Советський Союз. Чи була природна або соціальна необхідність чинити ті лиха, які вони творили?".

Отож, робить висновок лектор, що 17-річний другокурсник не мав ні обґрунтованості, ні потреби й необхідності починати любити. Наш герой погодився, бо боявся, що його інакше не сприймуть.

Філософ Макс Вебер вважав, що виникненню тоталітаризму передує глибока й велика криза. Ця криза виражається у конфлікті між прагненням до самореалізації з одного боку й з переважанням зовнішнього світу з іншого: "Макс Вебер сам не знав, що пояснить це 17-річному хлопцеві, з яким таке сталося. Тоталітарна структура потребує не так нормативної поведінки, не так того, щоб її члени виконували встановлені вимоги. Тоталітарна структура вимагає любові до себе. У її членів відсутнє критичне мислення, відсутня власна думка. Якщо в церкві основою є любов до Бога, то в тоталітарній – любов до секти. Тоталітаризм базується на людських слабкостях. Він використовує їх тим ґрунтом, на якому проростає небажання людини постійно напружувати свої зусилля для успішного існування. Породжує готовність відмовитись від цього напруження, відповідальності за власну долю і за долю суспільства. Породжує бажання перекласти цю марудну відповідальність на когось іншого. Думаю, коли ми з вами чуємо тези, то першими асоціаціями є сталінський та гітлерівський режими, "1984" Джорджа Орвелла. З іншого боку, такі асоціації можуть бути на нападки щодо жіночих прав, домашнє насильство, невпевненість в собі й, даруйте, шановна Галичино, традиційні цінності".

Коли Володимир Бєглов запитав у Мирослава Мариновича, з чим у нього асоціюється особистий тоталітаризм, то той написав: "Для мене це розуміння того, що бути нелюдом щодо самого себе безумовно можна. До того ж у різні способи. По-перше, коли пускаєш на волю свої слабкості й спокуси. Тут пригадуються досліди на мишах. Коли тварину навчили натиснути на кнопку, через яку в її мозку подразнювали зону, що відповідає за сприйняття задоволення. Її бив струм. Вона навчилася робити так сама й померла. По-друге, особистий тоталітаризм – це коли ми страшенно вимогливі до себе. Коли хочемо бути перфекціоністами". Маринович наводить чудову цитату блаженнішого Любомира Гузара: "Працюємо так, наче все залежить від нас. Молимося так, наче все залежить від Бога". Це чудовий розподіл відповідальності, як на мене".

Історик Богдан Шумилович на таке ж запитання відповів: "Особистий тоталітаризм – це бажання домінувати або, навпаки, суб'єктивне прагнення бути підпорядкованим або підпорядкованою".

Спікер каже, що улюбленою з цих відповідей стала цитата літературної критикині Ганни Улюри, яка написала, що особистий тоталітаризм – це режим контролю і самоконтролю, в основі якого лежить уявлення про авторитет: "І тут я згадую ще одну розмову з філософом Андрієм Дахнієм. Він наголосив, що авторитет і авторитарність – це слова, які мають один корінь. Улюра каже про авторитетну думку, яка є істинною тільки тому, що не потребує спростування. Це агресивний близнюк здорового ґлузду". Зрештою, повертається до історії Володимир, так і сталося з головним героєм оповіді: "Замість мислити критично, пізнавати і знати себе, реалізовувати себе справжнього, він піддався на провокацію того агресивного близнюка. Він був таким, яким його описували в популярних журналах, але він зовсім не був собою. Тому простіше бути таким, як всім треба. Простіше – це жартувати про жидів і москалів в Галичині, бо так заведено. Простіше – це хода за традиційні цінності, простіше – це скидати усе на славнозвісного сина Порошенка; слухати інтерпретації чоловіка в рясі замість того, щоб самому відкрити Новий Заповіт і вдумливо прочитати; підтримати Євромайдан наприкінці лютого".

Ірина Старовойт каже, що особистий тоталітаризм – це коли в тебе комплекс Наполеона, але сам ти – крихітка Цахес. А Богдан Тихолоз прокоментував цитатою з твору Івана Франка "Хома з серцем і Хома без серця": "Ми всі, бідні й багаті, всі ми пригнетені й визискувані. Але наші визискувачі й тирани сидять у нас самих. Се наша апатія, наша дурнота і наша трусливість. Ніякий соціяльний переворот не увільнить нас від них. А доки вони панують, доти й ніяка переміна на ліпше неможлива. Безмірно легше ганятися за фантомами зверхніх тиранів та визискувачів, ніж узяти себе самого в руки й увільнити себе від внутрішніх ворогів. А все ж таки, повторяю тобі, доки не доконаємо сього внутрішнього увільненя, доти всї теорії соціяльного перевороту, доти всї соціяльні реформи безплодні. Сьогодні звільнені від одного зверхнього натиску люди попадуть завтра під інший, ще гірший".

Спікер погоджується з Франком, що саме апатія, дурнота і боязливість є нашими найбільшими ворогами: "17-річний студент по вуха закохався. Його симпатією був найкрасивіший студент університету, бо наш герой інших не обирав. На черговому кавуванні другокурсник з усіх сил намагався заповнювати незручні паузи потоками розважальних фраз, філософських сентенцій. Найкрасивіший студент університету раптом різко підвівся, підійшов до другокурсника і жестом також показав піднятися. Він міцно обійняв 17-річного другокурсника. Подивився в очі й сказав: "Годі тарахкотіти як сорока. Ну, чого ти! Не треба всіх розважати й веселити. Не треба всіх цих жестів, інтонацій. Давай просто помовчимо. Ти і без того дуже красивий". Сказав і повернувся на своє місце. У них нічого не вийшло. Найкрасивіший студент університету виявився беззаперечним гетеросексуалом, за кілька місяців переїхав в далеке інше місто, одружився, у нього народилася донечка. І хоч нічого не вийшло, але змінилося все. Сьогодні героєві вже двічі по 17. У свої 34 він намагається викорінювати апатію і в суспільстві, і всередині самого себе. Сьогодні цей другокурсник сидить перед вами і дуже сподівається, що в майбутньому він буде боятися одного – боятися боятися".

 

Фото: Андрій Яриш.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:27
Сергій Мік
Двічі побував на війні: історія залізничника зі Львівщини, який допомагає колегам-ветеранам
10:09
Юрій Карпинець
З червня вважався зниклим безвісти: підтверджено загибель закарпатця Юрія Карпинця
09:52
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
09:37
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 26 квітня
09:21
родина Гринкевичів
Мотель, автівки преміум-класу й відпочинковий комплекс: яке майно арештували у справі Гринкевичів
08:48
У річці на Львівщині біля дитячо-юнацької спортивної школи виявили мертвого чоловіка
У річці на Львівщині біля спортивної школи виявили мертвого чоловіка
08:30
Леонід Іщук
Помер колишній український футболіст і тренер Леонід Іщук
08:11
евакуаційний потяг
З Донеччини до Волині з травня курсуватимуть евакуаційні поїзди: деталі
07:53
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 26 квітня, і завтра
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
16:32
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
16:26
обшук на шахті
На Львівщині викрили керівників шахти, яким підлеглі будували і ремонтували дачі
16:17
Двоє мешканців Донеччини у Львові організували збут наркотиків поштою
16:06
нелегальний гральний бізнес
Організували нелегальні гральні заклади: на Закарпатті судитимуть 5 мешканців
15:53
Львів цитадель
У Львові на Цитаделі планують зрізати 191 дерево
15:51
Оновлено
Львів, архтектура та скульптура
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка", Stabat Mater та Вечір прем’єр 3.0
Більше новин