Розслідувати чи заховати: ЄС та "Слуги" змагаються, чия ТСК має займатись справою "ваґнерівців"

До зриву спецоперації може бути причетний президент Володимир Зеленський

За пів року Верховна Рада так і не спромоглась створити тимчасову слідчу комісію у "справі ваґнерівців". Минулого тижня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зареєстрував проєкт постанови про створення ТСК. Утім, "Європейська солідарність" та "Голос" не погодились із запропонованим варіантом комісії та пропонують створити окрему ТСК. З чим пов'язана така раптова боротьба за комісію та чим варіанти відрізняються між собою? Про це в ефірі програми "Борковський & Валевська" дискутували народна депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла та народний депутат України І-ІV та VI скликань Тарас Стецьків, передає передає "Еспресо.Захід".

"Ця ТСК має бути праобразом спецкомітету нагляду за розвідувальними органами і Службою безпеки України. Впродовж останнього року, хоча й у попередні роки також, накопичилась низка резонансних випадків. Є запит суспільства, аби були отримані відповіді, тому парламент не має мовчати, – заявила Мар'яна Безугла, яка є ініціаторкою створення ТСК. – Така ТСК має бути створена, і першим кейсом, який будемо розглядати, має бути саме питання ваґнерівців. ТСК має працювати десь рік – це якраз максимальний термін для тимчасової слідчої комісії. Наразі усі фракції, окрім "Європейської солідарності" та "Голосу" готові надати своїх членів для участі у такій комісії".

Згідно з проектом постанови "Слуг народу", йдеться про створення тимчасової слідчої комісії  "для розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором". Натомість ЄС та "Голос" вимагають створення ТСК, яка б займалась виключно справою "ваґнерівців". Нагадаємо, йдеться не просто про зірвану спецоперацію, а про можливі звинувачення президента у державній зраді.

За словами Безуглої, створювати окрему ТСК, яка б розслідувала виключно справу "ваґнерівців" недоцільно, бо кожна ТСК коштує платникам податків декілька мільйонів гривень. Натомість Тарас Стецьків заперечив, що робота ТСК не потребує окремої оплати.

"Вперше чую, що робота ТСК щось коштує платникам податків. Я за свої каденції брав участь у багатьох ТСК. Це нічого не коштує – вони у рамках кошторису Верховної ради, – каже Тарас Стецьків. –  Суттєва різниця у тому, що "Голос" і ЄС вимагають ТСК виключно по "ваґнерівцях". А у постанові "Слуги народу" – про все і ні про що. Це пряма спроба заховати проблему "ваґнерґейту" за начебто розслідуваннями".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.