У Львові визначено перелік комунальних підприємств, в яких будуть наглядові ради

У Львові створять наглядові ради при 10 найбільших ЛКП.

Про це повідомив автор ухвали, депутат ЛМР від "Європейської Солідарності" Юрій Гринів, передає "Еспресо.Захід".

Він розповів, що наглядові ради вирішили створити задля забезпечення прозорості, законності діяльності ЛКП та щоб підвищити ефективність їхнього управління.

"Комунальні підприємства цьогоріч висловили потребу в коштах аж на 1,8 мільярда гривень. Це половина всього бюджету розвитку. Якщо дати ці всі гроші їм, то отримаємо недобудовані школи, садочки, лікарні, обладнання та інше. Такого немає більше ніде в Україні", - пояснив Юрій Гринів, додавши, що, на думку фракції, значна частина коштів на комунальні підприємства використовується неефективно. У зв’язку із цим "ЄС" закликала створити наглядові ради.

"Наша факція "Європейська Солідарність" вимагає створити наглядові ради, які стануть чудовим механізмом поліпшити ефективність цих підприємств", - заявив Юрій Гринів.

Наглядова рада, за його словами, контролюватиме стратегічні напрямки діяльності підприємства та правильність рішень директорату, обирає керівництво, курує діяльність керівництва, залучає зовнішній аудит. Крім того, вона здійснювите тимчасове керівництво в разі, якщо депутатський корпус висловить недовіру керівнику комунального підприємства.

Як розповів депутат, до складу наглядової ради увійдуть від трьох до семи осіб. Одна людина буде від депутатського корпусу, ще одна від мера, решта обрані шляхом рейтингового голосування серед громадськості. Юрій Гринів наголосив, що серед інших великих міст України, які вже створили такі ради, Львів лідирує за кількістю комунальних підприємств, однак суттєво відстає у контролі за ними.

Ухвалу про наглядові ради комунальних підприємств винесуть на розгляд сесії Львівської міськради. Наразі проєкт ухвали вже зареєстрований у Секретаріаті ЛМР і проходить процедуру погоджень. Якщо до 25 березня цей процес завершиться, документ відправлять на голосування депутатів.

В самій ухвалі йдеться про те, що створення наглядових рад є обов’язковими на таких комунальних унітарних підприємствах, які забезпечують життєдіяльність міста, мають стратегічне значення або є бюджетоутворюючими:

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.