"Якби в НАТО брали армію, а не державу, то українська армія уже б там була", – Клімкін

Для України важливий не просто статус партнера НАТО, а гарантії безпеки.

Про це заявив дипломат, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін у  прямому ефірі програми "Борковський & Валевська", - передає "Еспресо.Захід".

"Наша війна уже довша за Другу світову. З нас не просто беруть приклад, на жаль. У нас навчаються. Нашими вояками пишаємось не тільки ми. Якби в НАТО приймали лише армію, то наша армія уже була б там. Але беруть країну, а Україні ще до цього йти і йти", – заявив Павло Клімкін.

За словами дипломата, нині є 18 країн, які мають статус спеціального військового партнера поза НАТО, але кожна угода має свої умови, часто конфіденційні.

"Давайте не прив’язуватись до назви саме цього статусу. Адже є цукерка, а є обгортка.  Нам важливо отримати гарантії безпеки, навіть якщо вони не будуть повними.  Це може бути, наприклад, розміщення інфраструктури та елементів війська НАТО на нашій території, – каже Павло Клімкін. –  Це насправді перехід від партнерства до союзництва, але союзництво вимагає довіри.  Поки що з довірою у нас не все гаразд. Наші американські друзі дуже критикують нас за відсутність ключових фундаментальних речей: судова реформа, боротьба з корупцією, деолігархізація. Те, що у нас нічого з цього не робиться впливає на загальне ставлення Сполучених Штатів. Зараз дуже важливо, аби американська адміністрація дала дуже жорсткий сигнал Путіну і Кремлю (причому, не публічний), що будь-які дії щодо продовження агресії будуть означати зовсім іншу політику США. Те, що називається "пекельними" санкціями і тотальною ізоляцією Росії. Байден своїми словами продемонстрував, що він сьогодні лідер Трансатлантичного демократичного світу. І всі за ним підуть. У нього є політична воля".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.