Карантинний антракт: львівська культура рятується позитивним мисленням

Більшість культурних подій у Львові просто відтермінують.

Запланований на нинішній вечір концерт у Львівській національній філармонії ім. М.  Скорика  у межах популярного проєкту "Диригенти. Українською", що мав цільово представити львів'янам чергове диригентське ім'я, таки відбудеться, але в онлайн-форматі. Попри всі складнощі нового першого жорстко карантинного дня, Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії все ж виконає сьогодні музику французьких композиторів Сезара Франка і Каміля Сен-Санса – як і планувалося, під орудою  Романа Кресленка та з солістом Денисом Литвиненком (віолончель). Щоправда, онлайн, інформує "Еспресо.Захід".

"Для мене це перший досвід диригування в умовах жорсткого карантину, коли в залі не буде глядачів, – поділився думками художній керівник і диригент Народного симфонічного оркестру Національного університету "Львівська політехніка" Роман Кресленко. – І це свого роду виклик. Бо насправді кожен концерт – це тріада з виконавців, диригента і слухачів, які часто-густо заряджають музикантів на відповідне виконання. У цьому випадку  ми просто знатимемо, що слухачі десь є. Такі реалії. Однак незалежно від того, звучить музика наживо чи онлайн, вона все одно рятує". 

Романові Кресленкові та Львівській національній філармонії поталанило в цьому сенсі трохи більше, ніж, приміром, Першому театрові, який цими вихідними планував нестандартно й гучно відсвяткувати своє століття. Зокрема, сьогодні мала відкритися виставка "Погляд на актора". Її зміст мали  скласти близько ста портретів акторів Першого театру очима учнів дитячих мистецьких студій  Львова, а метою виставки було простежити, якими  діти бачать акторів без сценічного гриму. Виставку планували відкрити ще торік, однак – знову ж таки, через жорсткий карантин – її відтермінували на рік. І ось чергове перенесення – не відомо, на коли.

"Я дуже намагаюся не депресувати, – зауважила головний художник Першого театру Дарія Зав'ялова (котра курує "Погляд на актора"). – Адже все готове, висить. І знову відкриття неможливе. Минулого року наші юні художники аж плакали, коли з'ясувалося, що відкриття проєкту доведеться відкласти. Дуже сподіваюся, що це друге відтермінування справді тільки на два (ну, нехай на три) тижні, не довше".

Зрештою, сподіваються на це в усіх культурно-мистецьких осередках міста.Приміром, Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької ризикнув і вже анонсував  відновлення своєї роботи 31 березня з хрестоматійної пронизливої історії про кохання і зраду, про вічну боротьбу добра і зла – балету "Лебедине озеро", а театр ім. М. Заньковецької – 30 березня з вистави "Буна" за п'єсою сучасної буковинської драматургині Віри Маковій.

Ярина Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.