"Держава має утримувати контроль над використанням землі", – Таран про земельну реформу

Депутат Київради з фракції "Європейська солідарність" Сергій Таран висловив своє бачення запровадження прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення і прозорого та ефективного управління земельними ресурсами.

"Земельна реформа у нас має бути, згідно з європейськими стандартами, де якомога більша кількість громадян могла б отримати ці землі, і вони б не належали латифундистам. Ще одна важлива річ, якщо говорити про земельну реформу, - це утримати контроль державою над тим, як ця земля використовується", - наголосив в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" політик, передає "Еспресо.Захід".

На його думку, у законопроєкті 2194 закладені умови, коли держава втратить контроль над призначенням землі, оскільки у документі "закладені дуже дивні механізми, коли місцева громада може міняти призначення землі". "Тоді втратиться державний контроль над землею. Тоді от, власне, що завгодно може бути. Земля може опинятися в одних руках і у руках іноземних кампаній. Що завгодно. Тому якщо ми говоримо про земельну реформу, важливо не відступати від тих принципів, які були від самого початку, а саме, що держава має утримувати контроль над використанням землі. Не бути власником всієї землі, а контролювати використання землі!" – підкреслив експерт.

"Звісно, треба робити так, щоб якомога більше громадян могли обробляти ці землі, щоб у нас була не латиноамериканська модель земельної реформи, коли є кілька латифундистів, які утримують всі землі, а європейська, коли невеликі фермери мають невеликі аграрні господарства, урізноманітнюють лінійку товарів, які можуть виробляти, зберігають інфраструктуру на місцях, щоб люди не втікали зі села. От такі речі потрібно робити. Навколо цього зараз мають відбуватися дискусії у парламенті, тому що земельна реформа однозначно має бути. Вона, звісно, має бути європейською і не має ставити Україну у ряд країн, де ринку землі взагалі немає", - зауважив Таран.

"Яким чином зробити так, щоб земельна реформа приносила більше користі, а саме розвивала інфраструктуру, збагачувала лінійку агрогосподарчої продукції в Україні, робила більш привабливими умови аграрного ринку України, зберігала екологічну ситуацію на належному рівні, щоб ця земля не виснажувалася - навколо цих речей і поправок має зараз точитися дискусія. А ми бачимо від більшості зовсім іншу дискусію. Хтось щось запропонував, хтось виторговує якісь посади, при цьому не говорять, ні хто запропонував, ні яку посаду виторгував. От якщо з цього погляду дивитися, звісно, земельна реформа зараз під зривом, тому що у парламенті відбувається зовсім не та дискусія, яка працює на ефективну земельну реформу", - резюмував депутат Київради.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.