Львів потрапив у проміння "Світла сонця, що сходить"

Тут вперше виставили майже всю збірку японіки з фондів Львівського історичного музею

Понад 60 пам'яток матеріальної культури Японії виставили у Львівському історичному музеї з його фондів у межах виставки "Світло сонця, що сходить". В основному йдеться про все, що пов'язане з військовим життям - зброю та захисне спорядження японського Львівському історичному музеї воїна XVІІ- XXІ ст., атрибутику, предмети військового побуту й інше, інформує "Еспресо.Захід".

"Кожен, хто має право носити довгий меч, повинен пам'ятати, що його меч розглядається як його душа, що він повинен відокремитися від нього лишень тоді, коли попрощається з життям", -- заповідав видатний японський полководець кінця XVІ-поч. XVІІ ст. засновник династії сьогунів  Такугава Ізясу. Відтак  нічого дивного, що вже європейські колекціонери (зокрема ті, яким сьогодні завдячуємо японікою у колекції   Львівського історичного музею) намагалися придати до своїх зірок саме зразки холодної клинкової зброї (славнозвісні катана, вакідзасі, танто та інші).

"У нашому музеї колекція японіки порівняно невелика, - розповів мені автор виставки, провідний науковий співробітник Львівського історичного музею Тарас Рак. – Але те, що є, справді цікаве.  Принаймні, європейцю для уявлення, що ж це таке – той японський схід (зокрема військовий) – від давньої зброї через рушницю з гнотовим замком, котра перевернула хід воєнної історії феодальної Японії до збірки японських нагород та "Прапора удачі" японського солдата часів ІІ світової війни. Зрештою,  такі прапори потверджують, що, попри все, ми не такі вже й різні – на них схожі написи до тих, котрі є на прапорах на українському сході. Людина – скрізь людина, де би вона не народилася".

Цікаво, що в експозиції також представлене церемоніальне (весільне) японське кімоно, яке – за словами Тарас Рака – важить стільки,  як середній військовий панцир. Як цікаво те, що 2/3 запрезентованих пам'яток на ширший огляд представлені вперше.

Ярина Коваль

Фото Ярини Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.