Як повернути гроші, коли поліція виписала незаконний штраф, – порада львівського адвоката

У разі доведення невинуватості особи, кожен місяць розгляду судом справи про адміністративне правопорушення – компенсується людині, яка була незаконно притягнута до відповідальності.

Про це розповів львівський адвокат Олександр Золотухін, передає "Еспресо.Захід".

Наприклад, особі виписали штраф за перевищення швидкості. У підсумку суд скасував постанову, розглядаючи справу пів року. Та громадянин має право на відшкодування шкоди зі сторони поліції у сумі як мінімум одна мінімальна заробітна плата за кожен місяць розгляду справи.

"В мережах активно обговорюють інформацію про те, що були підняті штрафи за порушення правил дорожнього руху. У принципі такий крок вітається. Але є й інший бік медалі. А саме – незаконне притягнення до адміністративної відповідальності, яке часто-густо трапляється у нашій державі", – розповідає адвокат.

Незаконне притягнення до адмінвідповідальності, фактично до рішень Європейського суду та рішень національних судів, рівнозначне притягненню до кримінальної відповідальності.

"Тобто незаконне кримінальне переслідування дорівнює незаконному адміністративному переслідуванню. Весь цей час, коли особа перебуває під адміністративним провадженням, а саме щодо неї розглядається судом чи іншим органом адміністративна справа про порушення і якщо пізніше ця справа є скасована, то особа має право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Сума становить щонайменше один розмір мінімальної заробітної плати за кожен місяць такого провадження. Плюс моральна шкода", – наголошує Олександр Золотухін.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал