"Кисень у лікарнях скоро буде на вагу золота", - керівниця Львівського "Охматдиту"

Директорка Львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит" Олександра Бурда закликала медиків бережно ставитися до кожного краника з киснем у їхніх медзакладах і регулярно перевіряти, чи немає витоку кисню.

З відповідним зверненням до своїх колег лікарка виступила під час прес-брифінгу, передає "Еспресо. Захід".

"Кількість хворих з COVID-19 збільшується, тож розхід кисню буде великим. Уже зараз є велике навантаження на "Львівкисень". Ми у нашому медзакладі постійно контролюємо запас кисню. Це - дуже важливий момент у лікуванні таких пацієнтів", - нагадала очільниця Львівського "Охматдиту".

За її словами, у березні у "ковідне" відділення їхньої лікарні поступило 43 дитини, а загалом з початку року – 160 хворих.

Раніше COVID-19 методом ПЛР підтверджувався у 30-33% дітей (з тих, що були госпіталізовані у "ковідну зону"). Сьогодні – у 63%. Пацієнти поступають важчі, ніж раніше.

Читайте також: "З такими темпами зростання захворюваності на COVID-19 буде або червона зона, або повний загальнодержавний локдаун", – Собко

За станом на 16 березня у Львівському ОХМАТДИТі перебуває троє кисневозалежних дітей з важкими пневмоніями: двоє віком 17 років і одна дитина віком 10 років. Наймолодшого пацієнта з цих трьох довелося підключити до  апарату штучної вентиляції легень.

"Таких дітей у нас давно не було. Останній такий випадок мали у жовтні, коли дитина тривалий час перебувала на ШВЛ і, дякуючи Богу, медикам і небайдужим людям (дитина потребувала донорів крові. – Ред.) вижила", – повідомила Олександра Бурда

Під наглядом медиків перебуває ще одна новонароджена дитина, яка народилася від пацієнтки з підтвердженим COVID-19, однак наразі не встановлено, заразилася вона від матері чи ні.

"Карантинні обмеження треба виконувати. Ми маємо розуміти, з чим ми маємо справу. Вірус – серйозний і, крім того, мутує", - підсумувала Олександра Бурда, додавши, що зараз виникла проблема із медикаментозним забезпеченням "ковідних" хворих. Частину ліків батькам доводиться купувати за свій кошт. "Ми не можемо повністю забезпечити наших пацієнтів медикаментозним лікуванням, бо не можемо купити препарат, який офіційно не зареєстрований на ринку, але потрібен цьому пацієнту", - зауважила лікарка.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.