Сьогодні початок Великого посту: від чого варто утриматися

Великодній піст готує вірних до одного з найбільших свят – Великодня.

У понеділок, 15 березня, у християн східної традиції розпочинається Великий піст, який є найдовшим та найстрогішим з-поміж інших церковних постів.

У християн східної традиції 40-денний піст фактично триває 36 з половиною днів – сім тижнів без субот та неділь, а також Велика субота перед Пасхою та половина ночі перед Великоднем. Зазначимо, що Великдень цьогоріч святкуватимемо 2 травня.

Читайте також: "Чорна шухляда", яка зцілює: у Львові можна буде поклонитися чудотворній іконі

Церква закликає впродовж посту утримуватися від вживання м'яса. Однак піст – це лише відмова від певної їжі, але й від шкідливих звичок і веселощів. Найперше це – час каяття, роздумів і молитви. У період Великого посту не влаштовують весіль та інших гучних забав. У сучасному світі радять ще зменшити час перед телевізором та у соцмережах.

У Великий піст у церквах відправляється Хресна дорога. Вірні б'ють поклони. Прийнято також йти до сповіді та приймати св. Причастя.

Останній тиждень перед Великоднем – Страсний – безпосередньо готує нас до світлого празника Воскресіння. А Страсна (Велика) п'ятниця, день, коли Христа розп'яли, є найскорботнішим днем у році.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал