На Львівщині лікарі отримують найнижчі зарплати в Україні

Львівська область увійшла у трійку областей із найнижчими зарплатами в країні.

Середня зарплата лікаря в Україні становила 11 тис. гривень. Натомість лікарі на Львівщині заробляли у середньому 9-10 тис. гривень. Про це інформує НСЗУ під час брифінгу, передає "Еспресо.Захід".

Найнижчі зарплати в Україні - у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях. Ця сума становить 9-10  тис. гривень. При цьому найвищі показники оплати праці лікаря:

- в офтальмологічних закладах (понад 17 тис. грн),

- фтизіопульмонологічних закладах (понад 15 тис. грн),

- наркологічних (14 тис. грн)

- онкологічних закладах (понад 13 500 грн).

Нагадаємо, спеціалізована медична ланка почала працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року. Починаючи з цього періоду, можна бачити, якими є витрати на оплату праці. 

Розмір зарплати визначається колективним договором між лікарем і керівником. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація раніше регламентувалися різними постановами, але зараз це покладено на адміністрації лікарні. НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат, а лише оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання.

"Низька зарплата у медпрацівників і значні кошти на рахунках закладів є також сигналом для власників медзакладів - органів місцевої влади, які наймають на роботу керівника лікарні. Роль очільника медзакладу суттєво змінилася - заклад вже не є бюджетною установою, яка освоює гроші, а підприємством, яке заробляє їх і розпоряджається ними згідно з фінансовим планом. Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників", - пояснюють у НСЗУ. 

Найвищі зарплати у лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Києві (13  800  грн), Київській та Херсонський областях ( близько 12 тис. грн). 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал