Метою псевдособору 1946 року було не об'єднання, а розкол і ворожнеча, – ПЦУ

У Православній церкві України вважають Львівський псевдособор 1946 року не проявом соборної церковної волі, а плодом пригнічення свободи віросповідання.

Про це йдеться у заяві ПЦУ з нагоди 75-х роковин драматичних подій Львівського псевдособору, інформує "Еспресо.Захід".

У заяві зазначається, що позиція ПЦУ щодо Львівського псевдособору 1946 року "послідовно відповідає тій оцінці, яку так званому собору дав ще Другий Собор Єпископів УАПЦ на еміграції, що відбувся 14-17 березня 1946 року".

"Підступно використавши ідеї єднання з Православ’ям, які у першій половині ХХ століття об’єктивно мали місце серед частини духовенства і мирян українських греко-католиків, сталінський режим у 1946 році з політичною метою організував псевдособор. Ця подія була використана як формальна підстава для злочинної заборони існування УГКЦ в межах Радянського Союзу, подальших репресій проти єпископату, духовенства і вірних цієї Церкви", – мовиться в документі.

У ПЦУ вважають, що ця сумна подія має сприяти зближенню церков в Україні проти спроб посіяти ворожнечу.

"Нам усім, українським православним і греко-католикам, варто виявляти мудрість і стриманість, робити висновки з подій минулого, не піддаватися на провокації та намагання розпалювати між нами ворожнечу. Наше найперше спільне завдання саме зараз – разом допомогти українському народу захистити державну незалежність, відновити справедливий мир, сприяти суспільному порозумінню. У майбутньому перед нами також постає й інше, складне завдання – привести до плідного результату діалог порозуміння. З обох сторін мають бути дані належні моральні оцінки суперечливим сторінкам відносин між двома Церквами – від подій кінця XVI століття і аж до подій кінця ХХ століття", – йдеться у заяві.

Особливо отці наголошують на тому, що Православ’я в Галичині з’явилося не внаслідок подій 1946 р., а веде свою історію від часів Київської княжої держави. І хоча потім були складні періоди співіснування, але вони позаду.

"Ми не можемо і не повинні забувати важких сторінок свого спільного минулого, але ми не маємо права йти вперед з головою, оберненою лише назад. Тому сподіваємося, що формула примирення "Прощаємо і просимо про прощення!", яка у час після завершення Другої світової війни дала добрі плоди у відносинах між низкою європейських народів, буде корисною і для нас", – зазначають в ПЦУ.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.