У Львові не забули про сторіччя "Короля танго"

Сьогодні у Львівській національній філармонії аж два концерти, присвячені музиці Астора П'яццолли.

Два концерти дадуть сьогодні у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика її Академічний симфонічний оркестр під батутою Володимира Сивохіпа та відомі солісти, заслужені артисти України скрипаль Марко Комонько зі Львова та Ігор Саєнко з Києва. Останній триматиме увагу, крім гри на баяні, ще й грою на бандонеоні. Саме свій улюблений бандонеон видатний аргентинський музикант і композитор, основоположник стилю "nuevo tango" Астор П'яццолла свого часу мріяв перетворити на академічний інструмент для симфонічних оркестрів. І саме з цією метою писав спеціальні музичні твори для цих оркестрів і бандонеона. Говоримо ж про це сьогодні тому, що концерт у філармонії присвячений сторіччю Астора П'яццолли, інформує "Еспресо.Захід".

Це зараз, напевно, немає людини, яка бодай раз не чула П'яццоллиного "Libertango" і яку ця композиція залишила би байдужою. Зрештою, немає такої і в його рідній Аргентині, про яку середини минулого століття Астор П'яццолла з гіркотою сказав: "В Аргентині можна поміняти сотню президентів, змінити одну релігію на іншу, але танго – річ недоторканна…"

Однак музикант і композитор П'яццолла зробив те, що було немислимо для сучасних йому земляків – він таки в основах видозмінив це танго, додавши йому сучасних акцентів з елементами джазу та класичної музики. І згодом не тільки у світі, а й у рідній країні отримав титул "Короля танго". Один із небагатьох композиторів, що зміг записати та виконати на концертах майже всі свої твори, Астор П'яццолла нині вважається автором близько 750 сюїт, танго (лише за останні 10 років він створив їх понад триста), концертів для симфонічного оркестру тощо. А ще (через що цікавість до його постаті ще більша) музику до кількох десятків відомих кінофільмів – "Запах жінки", "Армагеддон", "Аргентинське танго", "Люм'єр" тощо. А головне – він той, хто за допомогою музики зумів передати експресію великого міста.  

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.