Щоб отримати кошти з бюджету, комунальним підприємствам доведеться пояснити, на що конкретно вони підуть

На поповнення статутних фондів ЛКП хочуть витрати 1,8 мільярда гривень з міського бюджету.

Великі львівські комунальні підприємства мають менше двох тижнів, аби переконати комісію з фінансів та планування бюджету виділити їм саме ті суми з бюджету розвитку, на які вони розраховували.  Попередньо, йшлось про 1,8 мільярда гривень на поповнення статутних капіталів підприємств. Однак комісія вирішила не виділяти кошти однією сумою, а детально вказати, на які програми підуть ці кошти. Про це повідомила "Еспресо.Захід" член комісії з фінансів та планування бюджету ЛМР Ольга Посипанко.

"Ми так розглядали бюджет розвитку у частині культури та освіти і так працюватимемо надалі. Якщо велике підприємство потребує коштів на капітальні видатки, то детально розписує їх і ми затверджуємо окремі програми, – каже Ольга Посипанко. – Наприклад, є "Львівелектротранс", який потребує коштів на капітальні видатки. Відтак, він має вказати, що на ремонт колії треба стільки-то, на ремонт контактної мережі – стільки. Таким чином ми розуміємо, скільки коштів і на що саме спрямовують. Враховуючи, що "Львівелектротранс" є планово збитковим підприємством і потребує коштів на виплату заробітної плати чи оплату електроенергії, то кошти на це ми виділяємо через фінансову допомогу підприємствам. Треба відходити від практики поповнення статутних капіталів".

За словами депутатки, коли бюджетні кошти йдуть просто на поповнення  статутного капіталу, то підприємство може ними розпоряджатись ними на власний розсуд.  "Ми хочемо зробити механізм виділення коштів максимально прозорим, розуміти цільове призначення цих коштів. Якщо ми розумітимемо, що сьогодні виділили кошти на такі-то речі, то завтра ми можемо питати, що конкретно було зроблено на ці кошти", – каже Ольга Посипанко.

Очікують, що бюджет розвитку Львівської міської громади повністю приймуть на сесії 25 березня.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.