"Лідерів думок потрібно шукати по осередках", – львівська соціологиня

Департамент охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації вакцинуватиме лідерів думок залишками вакцини.

Соціологиня Наталія Зайцева-Чіпак розповіла для "Еспресо.Захід", хто підпадає під визначення лідер думок.

Днями департамент охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації запропонував надати залишки вакцини від COVID-19 для лідерів громадських думок. Для цього необхідно заповнити google-форму. Соціологиня Наталія Зайцева-Чіпак говорить, що було б значно цікавіше та ефективніше, якби люди самі пропонували того, кого вважають лідером чи лідеркою думок.

"Як на мене, важливо рухатися по осередках. У нас є, наприклад, медична спільнота Львова. Треба запропонувати, щоб вони визначали з-поміж себе авторитетів. У нас є студенти, громадські активісти (є рейтинги цих активістів). У список вакцинації мають потрапити медійно відомі люди Львова. Для сучасної аудиторії соцмережі теж можуть бути показником, коли користувач має багато підписників, то він чи вона теж є лідером громадської думки.

Особливої ваги історія з вакцинацією могла набути, коли люди мали б зароблений авторитет. Вони повинні бути відомими у Львові і громадах. Якщо це професійне середовище, то такі особи повинні мати відзнаки. Якщо це молодь, то займати виборну посаду в університеті, очолювати волонтерську ініціативу. Треба знати, скільки цих лідерів є можливість запросити.

Крім того, мають бути представники від різних вікових груп, різних професійних і соціальних спільнот. У нас місто не таке маленьке й активні люди на видноті. Обов'язково мають бути наші політики, щоб показати, що це безпечно та важливо. Люди ставитимуться з більшою довірою.

Я б ще додала до лідерів думок успішних підприємців, бо бізнесмени продукують позиції, яким чи не найбільше довіряє сучасне суспільство. І якщо це відомі бізнеси у Львові з хорошою репутацією, то за цим спостерігатимуть", – пояснює Наталія Зайцева-Чіпак.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.