УАФ визнав порушення арбітром мовного законодавства у скандалі з тренером ФК "Львова"

Ще раніше в Асоціації інформували всіх колективних членів УАФ щодо необхідності використання державної мови на спортивних заходах.

Про це повідомляє офіс мовного омбудсмена, інформує "Еспресо.Захід".

У Будинку футболу відбулась зустріч президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Учасники зустрічі обговорили питання важливості дотримання Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" на спортивних заходах.

Мовному омбудсмену для розгляду і прийняття рішення в межах компетенції були передані матеріали перевірки, проведеної Комітетом з етики і чесної гри УАФ, інциденту, який мав місце під час матчу Української Прем’єр-ліги між командами "Львів" – "Колос" за участі вже екстренера львів’ян Віталія Шумського і четвертого арбітра гри Миколи Кривоносова.

"За результатами перевірки, проведеної Комітетом з етики та чесної гри УАФ, було встановлено, що четвертий арбітр матчу дійсно не спілкувався державною мовою відповідно до вимог ст.34 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Йому та організаторам змагань Комітет виніс попередження та нагадав про необхідність неухильного дотримання вимог ст.34 мовного закону", - йдеться у матеріалах перевірки.

В УАФ повідомили, що раніше інформували всіх колективних членів асоціації щодо необхідності використання державної мови на спортивних заходах. Відповідно до рекомендацій Уповноваженого, надісланих на адресу Української асоціації футболу, УАФ повторно звернулась до Української Прем’єр-ліги, Професіональної футбольної ліги України, Асоціації футзалу України та Комітету арбітрів із черговим роз'ясненням щодо необхідності дотримання вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та обов'язковості використання державної мови у сфері спорту.

У той же час, за інформацією УАФ, "єдиною й безпосередньою підставою попередження головного тренера ФК "Львів" Віталія Шумського був систематичний вияв незгоди з рішенням бригади арбітрів матчу, що є порушенням правил гри IFAB".

Учасники зустрічі домовились про подальшу співпрацю в питанні дотримання закону про функціонування державної мови на футбольних заходах, які відбуваються під егідою Української асоціації футболу.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.