У Львові презентували повне видання творів Лесі Українки

Повне видання, що складається із 14 томів, передали Львівщині із нагоди 150-літнього ювілею від дня народження Лесі Українки.

Авторський колектив науковців Волинського університету імені Лесі Українки презентував сьогодні у Львівській ОДА повне академічне видання творів Лесі Українки. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає "Еспресо.Захід".      

Як зазначив під час презентації директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска, першу збірку передадуть науково-педагогічній бібліотеці, що у колишньому маєтку Шептицьких, на вулиці Зеленій. "Це буде символічний вчинок, що буде підкреслювати те, як наші генії – Леся Українка, Іван Франко, Митрополит Шептицький - будували своїми творами, своїми звершеннями Україну", - додав він.

Новинка є унікальною, оскільки попереднє "повне" видання було цензурованим і складалося з 12 томів.

Читайте також: Львівський художник спробував повторити мандрівні сліди Лесі Українки

"Подвиг і упорядників, і коментаторів створив цю знакову подію не лише для Волині, а й для усієї України. Найціннішим  у цьому виданні є його повнота. В ньому багато варіантів, звірки з рукописами, це дозволить відкривати для дослідників і для читачів  Лесю Українку по-новому, оновить уявлення про велику поетесу", - наголосив директор Інституту Івана Франка НАН Євген Нахлік.

Принципова відмінність видання - це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу.

"Повне академічне видання – це наша спроба представити українцям їхню найвидатнішу письменницю у повному форматі. Для нас дороговказом були галичани, які дбають про пошанування Івана Франка. І ця відповідальність за людей своєї землі і потреба представити їх талант всій державі нас надихало. Цей 14-томник - це свідчення того, що може і що вміє українська наука. Сподіваюсь нам вдалось заповнити ту порожнечу, яка була у знаннях про Лесю Українку", - наголосив завідувач кафедри теорії літератури Волинського університету Сергій Романов.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал