"Неякісна судова реформа призведе до абсолютної зневіри українського суспільства до влади", - Смолій

Політолог Андрій Смолій ставить під сумнів ефективність судової реформи, яку намагається провести чинна влада на чолі з президентом Володимиром Зеленським.

"Два роки змарновано. У Зеленського було фактично два повноцінних роки, для того щоб проводити судову реформу. У нього вперше в історії незалежної України є своя монобільшість, свій Кабінет Міністрів, є абсолютно всі органи державної влади. Він ці два роки міг продовжувати судову реформу, яка почалася ще за часів Порошенка, тобто коли був фактично реформований Верховний Суд і створений т. зв. Антикорупційний суд. Але два роки чомусь це питання ігнорувалося, - зазначив в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" експерт, передає "Еспресо.Захід". - Два роки ми бачили, що різні київські адміністративні суди робили, що хотіли. І зараз, коли суспільство вже дійсно, як то кажуть, на межі дестабілізації, вони починають говорити про судову реформу. Але питання у тому, наскільки якісною вона буде".

Смолій навів як приклад три законопроєкти, які подав Зеленський до Верховної ради України щодо судової реформи: "Якщо їх почитати, ми побачимо, що, наприклад, Вища Рада Правосуддя (т. зв. Етична Рада) так чи інакше буде контролюватися з боку Офісу Президента України або з боку Верховної Ради України, а це в свою чергу закладає певні проблеми, оскільки майбутня судова реформа і майбутні судді (ті, які пройдуть відбір чи нові судді, яких оберуть), знову ж таки будуть залежні від Офісу Президента України", - пояснив політолог.

За його словами, для проведення ефективної судової реформи, президенту необхідно залучити до процесу її проведення міжнародних партнерів, експертне середовище і конструктивну проукраїнську опозицію.

"Для того, щоб провести якісні реформи потрібно, по-перше, консультуватися з міжнародними партнерами. По-друге, консультуватися з опозицією. Не можна, щоб законопроєкти, особливо, які стосуються власне реформування судової гілки влади, розроблялися десь в Офісі Президента України. Потрібно залучати абсолютно всі проукраїнські політичні сили. Крім того, щоб проводити цю судову реформу, потрібно залучати громадськість. Ми бачимо, що у цьому випадку Офіс Президента України і особисто Зеленський, як суб’єкт подачі цих законопроєктів, насправді цього не робить. Тому є дійсно загроза. Влада дуже багато обіцяла, але чи дійсно ми побачимо хоча б під кінець каденції Зеленського якісь дії, зокрема й щодо судової реформи? Чи дійсно вони зможуть хоча б розпочати її і чи ця судова реформа буде якісною? Якщо вона буде неякісною, то насправді ми просто отримаємо чергову бутафорну реформу, яка призведе лише до негативного ефекту і по суті до абсолютної зневіри українського суспільства як до влади, так і до будь-яких правоохоронних чи судових органів", - підсумував Смолій.             

Усі попередні програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.