3D музей у смартфоні: у Львові почали оцифровувати скарби минулого

У Львівському історичному музеї столітні пам’ятки культури роблять віртуальним надбанням.

Як повідомляє "Еспресо.Захід", оцифровуванням зайнялася знана у Львові компанія "SKEIRON" (Скайрон), яка вже встигла реалізувати чимало цікавих проєктів. Для прикладу: "Кишенькове місто: Львів", "Княжий Звенигород: від реального до віртуального", "Відчуй Україну на дотик: Львів" та інші.

Читайте також: Заповідник "Древній Звенигород" оцифрував чотири раніше невідомі світлини

Цього разу за підтримки Українського культурного фонду, який виділив понад 1,5 млн грн, команда "Скайрон" приступила до перетворення у розумні 3D об’єкти знаменитих скарбів Львівського історичного музею!

Спільно із музейниками було обрано 64 об’єкти з 10-ти локацій Львівського історичного музею. У своєму телефоні можна буде зі всіх сторін розгледіти і унікальні музичні інструменти, і делікатні ароматниці, і шкатулки зі слонової кістки та багато чого іншого.

Зараз триває процес оцифрування музейних експонатів. Наразі вже половину об’єктів вдалося перетворити у 3D.

Юрій Преподобний – один із тих, хто займається цією справжньою науковою магією – трансформуванням реальних предметів у віртуальні. За його словами, найважливіше – це якісне освітлення. 

"Чи не найбільший ворог у нашій роботі – це тіні. Намагаємося створити таке освітлення, щоб максимально позбуватися всіх тіней, які заважають створенню 3D моделей. Найпростіше працювати з деревом та камінням, а найскладніше – з порцеляною та склом. Бо багато бліків. Налаштовуємо ракурс і з різних сторін та кутів працює фотоапарат зі спалахом. Потрібні дуже чіткі знімки. Якщо об’єкт простий, то достатньо кількох сотень фотографій. Коли ж об’єкт має багато деталей, то потрібно декілька тисяч світлин. Після того вони всі переносяться на спеціальну програму, яка робить з них один 3D об’єкт. Далі ці гігабайтні файли стають маленькими на кілька мегабайт і їх легко можна завантажити з телефону", – розповідає Юрій Преподобний.

Щоб зробити один об’єкт віртуальним, то потрібно один-два дні зйомок і також близько тижня роботи за комп’ютером.

Зараз у розробці також мобільний застосунок "Музей у 3D" та друкована інтерактивна сувенірна продукція (поштівки). Застосунок та поштівка допоможуть показати експонати музеїв у форматі AR (доповненій реальності) через камеру телефону. Крім цього, кожна поштівка буде містити аудіосупровід. Таким чином відвідувачі зможуть максимально поринути в атмосферу музею та роздивитися пам’ятки, фактично, тримаючи їх у своїх віртуальних руках.

До того ж, у розробці сайт, де всі оцифровані об’єкти зможе переглянути будь-хто в будь-який час.

Музейники відзначають, що попит на такі новітні технології є і чимало відвідувачів питають про можливість споглядання пам’яток минулого у 3D форматі. Тому вони сподіваються, що таким чином зможуть зацікавити ще більше людей ознайомитися з безцінними скарбами Львівського історичного музею.

Проєкт панують завершити у червні цього року. Тоді він буде представлений і запрацює.

Фото: Юрій Мартинович

Читайте також: У разі запровадження "червоної зони" Національний музей у Львові теж зачинить двері

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал