20 років тому відбулося об’єднання Студентського Братства Львівщини

Відразу після конференції студенти вийшли на вулиці боротись за звільнення своїх друзів, яких напередодні заарештувала поліція.

Про це на своїй Фейсбук сторінці написав активіст студентського руху, ветеран російсько-української війни Олександр Літвінов, інформує "Еспресо.Захід".

"10 березня 2001 року, в приміщенні "Світлиці" на вул. Дорошенка, 14, відбулась об’єднавча конференція Студентського Братства Львівщини, яка завершила період розколу в організації з 1993 року. Близько 40 делегатів від 11 осередків СБ (Львівської політехніки, ЛНУ ім. Івана Франка, ЛДМУ ім. Данила Галицького, Лісотехнічного університету, Медичного коледжу, ЛДКДУМ ім. Івана Труша, Академії мистецтв, Богословської академії, Інституту фізичної культури, Академії ветеринарної медицини, СБ "Каменяр" (м. Дрогобич)) затвердили новий статут (фактично – реорганізували СБЛ у спілку громадських організацій (осередків)), обрали керівні органи – голову Правління, голову Ради та персональний склад Спостережної Ради і розглянула план роботи на наступний звітний період", - йдеться у дописі.

Після конференції активісти повернулись у свої навчальні заклади і вивели студентів на мітинги проти свавілля міліція та влади.

"День проведення конференції планувався заздалегідь. Частина делегатів напередодні, 9 березня, мала взяти участь у з’їзді опозиційного ГК "За правду!" в Києві та наступного ранку вже повернутись до Львова. Але після сутичок радикального крила опозиції з "орлами Кравченка" на Банковій, міліція почала масові арешти активістів (в тому числі і тих, хто того дня не був у столиці). В результаті було заарештовано більше двох сотень студентів зі всієї України (в тому числі кількадесят братчиків). Тому, 10 березня, зразу після завершення формальних питань на конференції, разом з дружніми організаціями, – "Молодою Просвітою", ГК "За правду!", пластунами, іншими МГО почали планувати організацію студентського страйку у Львові. 12-14 березня – відбулись наймасовіші від початку 90-их студентські страйки (у формі маршів від ВНЗ до обласної адміністрації). Більшість заарештованих влада звільнила в перші дні страйків", - зазначає Олександр Літвінов.

Восени цього ж року Студентське Братство Львівщини визнали найкращою молодіжною громадською організацією Львова, а в подальшому СБЛ відіграло значну роль у розвитку молодіжного руху та громадського життя міста та й усієї України.

"Об’єднання Студентського Братства мало велике значення для подальшого розвитку активного молодіжного середовища Львова та України загалом. У 2001-2004 роках було проведено багато заходів громадсько-політичного, національно-просвітницького, культурного, мистецького, спортивного спрямування. Наслідком цієї діяльності СБ стало створення ним Громадянського руху "Чиста Україна", який вніс значний вклад у перемогу Помаранчевої революції у 2004 році", - підсумовує громадський активіст.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.