"Я не вірю в продуктивність ЛКП. Місто може врятувати приватне партнерство", – Гутник

Багато функцій у комунальних підприємствах дублюються, а деякі з них можна забезпечити за допомогою угод з приватними структурами.

Про це в коментарі для "Еспресо.Захід" розповів депутат Львівської міської ради Андріян Гутник.

"До питання ЛКП потрібен індивідуальний підхід. На них ідуть дуже великі кошти: зарплати, премії, поточні витрати. А оскільки цього року дефіцит бюджету, то депутати взялися розглядати витрати на ЛКП: які з них скорочувати, які реорганізовувати, а які об’єднувати. За останні роки їх кількість значно зросла. І багато з них уже взагалі не знають, чим займаються. Зараз першочерговими є витрати на медицину, на реконструкцію лікарні швидкої допомоги. Також на гуманітарну сферу, на дітей, спорт. Також не слід забувати, що триває війна і ми маємо активно підтримувати ветеранів", – розповів депутат.

Андріян Гутник підтвердив, що цього тижня питання ЛКП точно не розглядатимуть на сесії міської ради:

"Цього тижня, якщо сесія відбудеться, ми зможемо проголосувати гуманітарний блок, а от уже до кінця місяця, сподіваюсь, нам вдасться розібратись з ЛКП і проголосувати бюджет розвитку в повному обсязі".

Також він пропонує ідею приватного партнерства ЛКП та бізнесу, щодо певних послуг. Як приклад наводить ситуацію з прибиранням снігу:

"От нещодавно ми мали ситуацію зі снігом, який спричинив колапс у місті. Багато в чому така проблема виникла через недолугу роботу наших комунальних підприємств. 

Тому ми висуваємо ідею, яка дуже добре зарекомендувала в європейських містах. Йдеться про те, щоб не купувати власну техніку, яка простоюватиме впродовж усього року, а укладати угоди з великими компаніями про оренду.

Відтак, у разі схожих стихійних явищ, ці угоди активізуються й одночасно до роботи приступить багато одиниць техніки, що дозволить швидко вирішити ситуацію. Адже більшість будівельних компаній, які й стануть основними партнерами у цих угодах, і так зупиняють роботи під час снігопадів. А так вони з радістю нададуть техніку та персонал для допомоги місту. Відтак за умови вдалої організації вони матимуть свої вулиці й ділянки для прибирання та швидко впораються з завданням. Звісно ж, вартість цих послуг буде чималою, але це точно буде значно дешевше, ніж купувати техніку, утримувати її весь рік і забезпечувати персонал. За кордоном усі з радістю погоджуються на такі угоди і стоять у черзі на виконання цих робіт".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.