"Мені п’ятдесят, і я вже не впевнений, що отримуватиму пенсію", – Віктор Борщевський

Львівський економіст – про крах солідарної пенсійної системи в Україні.

Середня пенсія в Україні не дотягує навіть до третини середньої зарплати. Якщо ж нічого не змінювати в пенсійній системі, то за тридцять років пенсія становитиме заледве 18% зарплати, заявила міністр соцполітики Марина Лазебна. Утім колапс солідарної пенсійної системи може настати значно раніше, заявив “Еспресо.Захід” економіст Віктор Борщевський.

"Солідарна  пенсійна система своє віджила, але ми до цього часу не зробили реальних змін у пенсійній системі. Насамперед ідеться про перехід до накопичувальної системи, – каже Віктор Борщевський.– У Євросоюзі на десять  працівників припадає чотири пенсіонери. Вони очікують, що до 2030-го в них буде сім пенсіонерів на десять працівників. І в ЄС паніка через це! У нас уже зараз 10 на 10! Якщо Пенсійний фонд треба дофінансовувати з державного бюджету – це хрест на пенсійній системі. Вона не працює".

Тобто вже зараз без підтримки з державного бюджету грошей на виплату пенсій не вистачало б. Відтак розраховувати, що розмір пенсії збільшуватиметься пропорційно з розміром зарплати, не варто. 

"У мене є знайома економістка, якій близько 30. Вона переконана, що пенсії за цією системою вона вже не отримуватиме. Зрештою, мені п'ятдесят, але й я не впевнений у цьому. Кажу дітям, що на старості їм доведеться мене годувати. Бо якщо якась копійка і перепаде з Пенсійного фонду, то хіба на хліб з водою", – каже Віктор Борщевський.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.