У Бориславі встановлять пам'ятник світовому піонеру нафтопереробки

Днями оголосять конкурс на найкращу концептуальну пропозицію.

Про це повідомляє Бориславська міська рада, передає "Еспресо.Захід".

У рамках реалізації проєкту "Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі та України" у Бориславі встановлять пам’ятник відомому досліднику бориславської нафти, одному із засновників технології її рафінування (розділення) на фракції Йогану Зегу.

Цей проєкт втілюють у життя за програмою транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020", у співфінансуванні з Європейським Союзом.

5 березня на засіданні виконавчого комітету Бориславської міської ради затвердили склад конкурсної комісії з визначення найкращої концептуальної пропозиції для спорудження пам’ятника.

Читайте також:  Аптека-музей і нафтова історія Борислава.

"Скульптура Йогана Зега буде в нашому місті біля будинку №12 на вул. Шевченка. Саме там була аптека, яку він відкрив і де працював понад 20 років", – зазначив начальник відділу архітектури та містобудування, головний архітектор Тарас Баумкетнер.

У Бориславській міській раді наголошують, що постать Йогана Зега є несправедливо забутою, хоча його внесок у галузь нафтової та озокеритової промисловості неоціненний. Саме Зег є розробником схеми та установки перероблення "чорного золота", завдяки йому нафта, озокерит та продукти їхньої переробки прославили Борислав на весь світ.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.