У ЛМР відкинули звинувачення у бездіяльності щодо вшанування місць єврейських поховань

Цього разу йшлося про територію колишнього Янівського концтабору.

Свою позицію у цьому конфлікті юристи ЛМР подали у коментарі "Еспресо.Захід".

Йдеться про те, що 2 березня 2021 року Львівським окружним адміністративним судом (суддя О. Крутько) прийнято рішення, яким задоволено позов Представництва американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу до Львівської міської ради про визнання протиправною бездіяльності у невиконанні вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.07.1998 № 604-р "Про додаткові заходи щодо збереження місць поховань у населених пунктах України". А саме щодо Об’єкту культурної спадщини – місця масових поховань євреїв на території Янівського концентраційного табору та прилеглій території на вулиці Шевченка у місті Львові.

Про це написав керівник кількох єврейських організацій у Львові Мейлах Шейхет.

Він зазначає, що на цій території, де у часи Другої світової війни був розташований Янівський концтабір, нацисти розстріляли 220000 в’язнів, що підтверджено Протоколом Надзвичайної комісії з встановлення злодіянь німецько-фашистських загарбників. А за кількістю віднайденого попелу від спалення тіл, в Янівському концтаборі загинуло понад 400000 тисяч в’язнів.

У Львівській міській раді відповіли, що з рішенням суду не погоджуються, оскільки вказане розпорядження Кабінету Міністрів України про реалізацію заходів збереження місць поховань у населених пунктах України не є нормативним документом, та виконання такого встановлено в межах 1998-1999 років.

Окрім того, додають, що бездіяльність можлива лише у випадку, коли рада повинна була і могла вчинити, згідно з покладеними на неї обов'язками, згідно із законодавством України. А у межах 1998-1999 років, чинним на той час законодавством України, не було передбачено способу реалізації заходів збереження місць поховань у населених пунктах України органами місцевого самоврядування.

Також у ЛМР зазначили, що як тільки отримають повний текст судового рішення, оскаржать його до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.