Кримінал у фінансових звітах партії "Слуга народу" вплине на її рейтинг, - КВУ

Також партію, єдину з усіх парламентських сил, позбавили державного фінансування.

Про це повідомляє НАЗК, інформує "Еспресо.Захід".

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки порушення порядку подання фінансового звіту 11-ти партій, проти трьох з них порушено кримінальні провадження, а "Слузі народу" ще й скасовано держфінансування.

Зокрема, складено та скеровано до суду адміністративні протоколи щодо 11 партій, серед яких Рух нових сил Михайла Саакашвілі, ВО "Свобода", "Слуга народу", Блок Вілкула "Українська перспектива", ВАРТА, "Команда Андрія Балоги", "Конгрес українських націоналістів".

Крім того, НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах трьох політичних партій: "Конгрес українських націоналістів", Блок Вілкула "Українська перспектива", "Слуга народу". Відповідні матеріали НАЗК скеровує до Національної поліції.

Також у зв’язку із виявленими порушеннями зупинили державне фінансування партії "Слуга народу".

У львівських осередках партії "Свобода" та ВАРТА наразі відмовляються коментувати ситуацію, оскільки ще не отримували тексту рішення НАЗК.

Так само почав коментар для "Еспресо.Захід" керівник Львівського обласного осередку КВУ Микола Бучин:

"Поки немає чіткого пояснення від НАЗК, важко коментувати конкретно, але закон передбачає такі санкції у випадку, коли партія невчасно подала звіт, або подала його з порушенням, що перевищує певну суму, або коли є порушеннях у порядку витрат коштів. Та у випадку з цими порушеннями, ми говоримо лише про адміністративну відповідальність. То ж можемо говорити більше про іміджеві санкції щодо порушників. Адже якщо партія позиціонує себе як демократична і антикорупційна, а тут виявлено моменти, що суперечать цьому – це матиме політичні наслідки для них. Особливо, це буде бити по "Слузі народу", лідер якої йшов на вибори як борець з корупцією. Такі речі суттєво вдарять по їх іміджу".

Також він зазначив, що цей випадок свідчить, з одного боку, про розвиток демократії в Україні, але з іншого – про слабкість партійних структур:

"Така ситуація має і позитивні аспекти, адже це означає, що ми досягнули певного рівня прозорості і демократизму, коли можемо висувати такі обвинувачення щодо провладної партії. І її лідери не йдуть в атаку, а навіть виправдовуються. Та, водночас, це свідчить про те, що наші партії є дуже слабкими і у них низький рівень фінансової грамотності. Вони багато речей роблять не стільки по закону, як інтуїтивно".

Окрім цього Микола Бучин пояснив, які порушення у звітах "Слуги народу" могли мати ознаки кримінальних правопорушень:

"Може йтись про те, що майно було придбане з порушенням законодавства, підробкою документів, використання службового становища, у чому, між іншим, і полягають підозри до партії "Слуга народу".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.