Тренера ФК "Львів", який потрапив у мовний скандал, звільнили

Наставник пішов з посади за згодою сторін, проте поки не відомо, що стало причиною: турнірне становище команди чи розголос щодо його конфлікту з суддями.

Про звільнення Віталія Шумського повідомила пресслужба ПФК "Львів", інформує "Еспресо.Захід".

"У понеділок, 1 березня, в.о. головного тренера професійного футбольного клубу "Львів" Віталій Шумський покинув розташування команди. Клуб та наставник розірвали контракт за обопільною згодою сторін. Разом із Віталієм Івановичем залишив стан команди і його помічник Тарас Мазур", - йдеться у повідомленні.

У клубі нагадали, що Віталій Шумський прийняв команду у жовтні 2020 року. Під його керівництвом "городяни" провели дев'ять матчів у рамках чемпіонату. За цей час здобули три перемоги, двічі зіграли внічию та ще чотири рази поступилися.

Далі зазначається, що ім’я нового наставника ФК "Львів" оголосить у вівторок, 2 березня.

Видання "UaФутбол" додає, що за інформацією з власних джерел, замість Віталія Шумського буде призначено екстренера "Полтави", "Полісся" та "Черкащини" Анатолія Безсмертного.

Футбольні фахівці називають дві основні версії звільнення тренера. Перша, невдалий старт у весняній частині чемпіонату (перемога та дві поразки). Команда опинилася на останній сходинці турнірної таблиці, а в крайньому турі поступилась вдома з розгромним рахунком. Правда, кривдником виявився лідер першості – "Динамо". Проти цієї версії може свідчити те, що у першій "весняній" грі Віталій Шумський був визнаний тренером туру після перемоги його команди над сусідами з "Минаю".

Іншою ж причиною міг стати мовний скандал, у який потрапив тренер. У другому матчі весняного циклу Віталій Шумський отримав жовту картку, начебто за зауваження четвертому арбітру, що він не розмовляє державною мовою. Цей інцидент розглядатиме Комітет УАФ з етики та чесної гри. Також на нього звернув увагу мовний омбудсмен, який 22 лютого скерував листа голові УАФ Андрію Павелку та попросив у двотижневий термін надати пояснення щодо "ситуації з використанням суддями недержавної мови під час обслуговування матчу та пред'явлення жовтої картки тренеру ФК "Львів" за можливою ознакою мовної дискримінації". "Винуватець" скандалу, четвертий арбітр матчу Микола Кривоносов готує позов до суду, інтерпретуючи заяви тренера як наклеп.

І як підтвердження цієї тези, нещодавно видання "Спортивка" на вихідних у своєму Твітері розповсюдило повідомлення, що, через "мовний скандал" з тренером, "команду почали жорстко пресувати з Києва. Скажімо так, з кіл, максимально наближених до УАФ". Керівництво клубу відразу ж спростувало інформацію 28 лютого, проте вже наступного дня звільнило тренера.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал