"Усе спрацює, якщо ми не зупинятимемося", – львів’яни на мітингу на підтримку Стерненка в Києві (фото, відео)

Продовжити акцію в Києві обіцяють 9 березня, активісти зі Львова готові знову долучатися до протестів.

Про це розповідає журналістка "Еспресо.Захід".

27 лютого в Києві було багато поліції: на вокзалі, Хрещатику, в метро. Поліцейські вдивлялися у випадкових людей. Серед припаркованих автівок у центрі стояли автозаки. Повз них пішоходи прямували на Банкову, до офісу президента Зеленського. О 12:00 тут мала б розпочатися безстрокова акція протесту на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка, якого засудили до понад семи років позбавлення волі.

Натовп густішав. Кілька десятків представників поліції діалогу відсторонено спостерігали за дійством.

"Стерненко вийде? А скиньте чорта!", "Волю Антоненку", "Аваков чорт!", "Венедіктова чума!" – з цими гаслами мітингарі заповнили площу під Будинком з химерами та всі прилеглі вулиці. Найбільше серед них молоді, проте приєдналися й літні люди.

Через годину люди вирушили до Офісу генерального прокурора повз тролейбуси з пасажирами та поодиноких невдоволених місцевих на вулиці Московській. Ще під час ходи протестувальники підпалили перші фаєри. Наступними закидають офіс генпрокурорки Ірини Венедіктової. Саме вона є однією з тих, кого Сергій Стерненко звинувачує у тиску на слідство та суд стосовно нього.

Фаєри вибухали, заповнювали простір густим димом, пташки зривалися з дахів. Поліцейські відсторонено спостерігали й говорили щось у рацію. На будівлю генпрокуратури люди, незважаючи на дощ, клеїли зображення Андрія Антоненка та Сергія Стерненка.

"Я приїхала сюди зі Львова через те, що наша судова система несправедлива. Через те, що тебе можуть ув’язнити ні за що. У нас є політв’язні. Ми хочемо відстояти справедливість для Стерненка, для Антоненка, для нас самих і наше майбутнє. Атмосфера тут дуже хороша, патріотична. Вважаю, що все спрацює, якщо ми продовжуватимемо в такому темпі й не зупинятимемося", – розповідає студентка зі Львова Анна Кондрацька.

Львів’янка Дарина Федина навчається в Києві. Розповідає, що ця справа стосується не конкретно однієї особи: "Це вже стає схожим на сюр. Звісно, я виходитиму на вулиці ще. Треба поширювати інформацію серед друзів, в університеті. Хочу, щоб якнайбільше людей узяли в цьому участь. Те, що в нас взагалі існує така річ, як політв’язні, в незалежній державі… Це, скажемо так, неприємно. Це треба припиняти. Сподіваюсь, у нас це вийде".

Близько 15:00 організатори оголосили про завершення протесту та про те, що наступного разу людей чекають 9 березня. Увімкнули гімн України. Деякі протестувальники розгубилися, не зрозуміли, що все закінчилось, оскільки акцію на початку оголошували безстроковою.

Люди ринули від офісу генпрокурора. Біля заводу "Арсенал" на зупинці громадського транспорту гукає чоловік: "Діти, дякую! Ви молодці!". Через кілька десятків хвилин автівки поліцейських, автозаки й пожежні машини одна за одною проїжджають повз Верховну Раду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал