Уперше у Львові 4-річній дитині видалили пухлину вуха малоінвазивним способом

Хлопчик з батьками наступного дня поїхав додому.

Хірурги львівського "Охматдиту" видалили пухлину у вусі у 4-річного хлопчика не через розріз за вухом, а сучасним малоінвазивним способом - через слуховий хід. Таке вдалося уперше у Львові без підтримки закордонних колег. Про це інформує пресслужба "Охматдиту", передає "Еспресо.Захід".

Артемку - 4 рочки. Недавно мама повела його до ЛОРа через аденоїди. Лікар виявив у дитини ще й підозріле утворення у вушку. Однак у рідному Хмельницькому лікарі не змогли допомогти дитині. У Артемчика діагностували холестеатому - пухлиноподібний утвір вушка. Ця хвороба загрожує життю маленького пацієнта, бо з часом вона росте і може нагноїтися, а гній може потрапити у мозок. А ще це небезпечно для слуху. У Артемчика - ймовірно, вроджена проблема, але від цього не менш загрозлива. Хлопчика скерували з Хмельницького до львівських ЛОРів "Охматдиту".

"Холестеатома - це пухлиноподібне утворенння, бо вона складається з клітин шкіри у капсулі. Утворення небезпечне, бо воно росте, а з ним і загроза для дитини. Саме тому важлива рання діагностика", - пояснив "Еспресо.Захід" завідувач ЛОР-відділенням Федір Юрочко.

ЛОРи забрали пухлину не традиційним способом - через великий розріз за вухом, а виконали сучасне малоінвазивне мікрохірургічне втручання, яке є золотим стандартом в усьому світі - видалення пухлини через слуховий хід.

"Розміри пухлини це дозволяли. Тобто вона ще не виросла до таких розмірів, що нагноїлася і гній від неї потрапив у мозок. Ми наважилися на мікрохірургію. Вчилися цієї методики у наших закордонних колег з Польщі, США, Австрії, Бельгії… Тепер почали такі операції у нас в "Охматдиті". Це була ощадна мініінвазивна мікрохірургічна операція. Тобто дитина не матиме великого рубця за вухом і швидше одужає після операції. Холестеатому з мінімальною травмою для хлопчика вдалося видалити повністю", - розповів Федір Юрочко.

Вчора, наступного ранку після операції, Артемчик уже грався новеньким лего, а в обід поїхав додому, в рідний Хмельницький. Через три тижні Артемко приїде на контрольний огляд.

До операційної команди увійшли Федір Юрочко, Дзвінка Копанська, анестезіологічний супровід - Володимир Міщук, операційна сестра - Надія Гуняк.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал