88 років від дня народження Любомира Гузара: ТОП-5 висловлювань

26 лютого 1933 року у Львові народився патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар.

Любомир Гузар був одним з моральних авторитетів українців. Завдяки його незламному духу та відданій службі людським ідеалам, УГКЦ справді стала загальноукраїнською церквою. У 2005 року Гузар повернув резиденцію голів греко-католицької церкви до Києва після 450-річної перерви. Ініціював побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на київському Лівобережжі.

"Еспресо.Захід" пропонує вашій увазі п’ять визначних цитат цього видатного українця.

1. Про любов

"Пам'ятайте, що любов – це основа всього на світі... Відсутність любові, відсутність почуття, що хтось нас любить – оце є сирітство. Коли будемо щиро старатися, щоби кожна дитина в нас відчувала, що вона є люблена… тоді справді в Україні не буде сиріт".

2. Про Бога

"Бог випробовує нас через різні обставини. Якщо ми поставимо Його на першому місці, житимемо за Його законами й будемо Йому довіряти, то можемо мати оправдану надію на Його поміч".

3. Про державу

"Якщо держава думає про напад, про агресію, то вона становить небезпеку для всіх інших. Навпаки, розвиток збройних сил для захисту життя і прав своїх громадян сприяє зміцненню бажання миру, загального добра. Досвід показує, що в країнах, які піддавалися агресії, гинуло багато людей, у яких не було, чим захищатися (наприклад, від бомбардувань). Але крім жертв використання зброї, мільйони людей загинули від всякого роду національних, етнічних, релігійних і навіть мовних переслідувань. Народи можуть і повинні боротися проти такого насильства, яке не має жодного виправдання".

4. Про еліту

"Еліта – це не просто ті люди, які вміють побачити проблему і знайти швидко рішення. Це люди, які вміють дивитися далеко вперед… Треба дивитися далі, значно далі вперед, щоб розуміти наслідки власних рішень. Той, хто дивиться далеко, насамперед зберігає головне – людську гідність".

5. Про корупцію

"Мусимо вчити наших людей не підтримувати корупцію. Я сміюся, коли чую про великі державні програми, про законодавчу боротьбу з корупцією. Все це сміх! Що таке корупція? Це гріх. А жоден гріх законом не поборете. Це треба виховувати".

Більше цитат Любомира Гузара читайте тут.

Читайте також: Той, через кого сперечався Кеннеді з Хрущовим: сьогодні народився Йосиф Сліпий

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал