Як на Львівщині відзначать 150-річчя Лесі Українки: програма

25 лютого святкуємо 150-річниий ювілей від дня народження української письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки Лесі Українки.

Львівщина долучається до святкування ювілею письменниці не лише флешмобними читаннями віршів Лесі Українки у соціальних мережах, а й різноманітними заходами. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає "Еспресо.Захід".      

Читайте також: До дня народження Лесі Українки презентували відеоролик за участю дітей-українців з усього світу

Так, 25 лютого впродовж дня у Львівській обласній бібліотеці для дітей триватиме відеомарафон "Лесині читання" (за участі бібліотек Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької областей).

Окрім того, о 10:00 у Львівській обласній бібліотеці для дітей презентують книгу Наталки Малетич "Леся. Мандрівний клубочок" (видавництво "Портал"). Це нон-фікшн видання для підлітків з яскравими та стильними ілюстраціями художниці, яке показує інший образ письменниці, живий та привабливий - замість забронзовілого й ідеалізованого.

Цього ж дня о 14:00 у Львівському національну літературно-меморіальному музеї Івана Франка  відбудеться виставка однієї світлини Лесі Українки, "Цвіт папороті" та мистецьке дійство від гурту Kurbasy.

25 лютого о 15:00 у Львівській обласній організації Національної спілки письменників України відбудеться нагородження переможців міського літературного учнівського конкурсу "Лесиними стежками".

А о 16:00 у Львівському національну літературно-меморіальному музеї Івана Франка презентують виставку робіт Юрія Ямаша "Труш малює Лесю".

Окрім того, о 19:00 у Львівському академічному драматичному театрі імені Лесі Українки відбудеться виставка та благодійний аукціон #ДивоЛеся.

25 лютого о 19:00 у Львівському академічному обласному театрі ляльок відбудеться прем’єра моновистави "Розмова" від творчої майстерні "Театр у кошику" (за оповіданням Лесі Українки).

26 лютого о 19:00  у Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса відбудеться вистава "Апокрифи" (за драматичними етюдами "На полі крові" та "Йоганна, жінка Хусова" Лесі Українки).

27 лютого о 17:00 Львівська національна філармонія ім. М. Скорика презентує Музично-поетичну програму "…Порвалася нескінчена розмова" (вокальні твори на поезію Лесі Українки, поезія) за участі АІА "Високий замок", солістів, читців.

2 березня о 19:00 у  Львівській національній  філармонії ім. М. Скорика відбудеться концерт "TRIBUT Леся Українка" (хорові твори на поезію Лесі Українки) за участі Галицького академічного камерного хору.

А 5 березня о 18:30 год у Кінотеатрі "Планета кіно" (ТЦ "Форум Львів") відбудеться показ відеоверсія театральної вистави "Камінний господар" "Театру на Подолі" за п’єсою Лесі Українки.

Довідково: Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 році у Новоград-Волинському. Навчилася читати у 4 роки, віршувати почала у 9 років. У 12 років у неї діагностували туберкульоз кісток. Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинула жанр драматичної поеми в українській літературі. Працювала в галузі фольклористики (наспівала 220 народних мелодій) і активно долучалася до процесів українського національного відродження. Знала багато європейських та слов'янських мов. Особливий вплив на її творчість мали Михайло Драгоманов, Микола Лисенко та Михайло Старицький. Тісно спілкувалась з Ольгою Кобилянською. Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал