Львівські хірурги зробили унікальну операцію чоловікові зі складною вибуховою травмою кишківника

Чоловік уже поїхав додому.

Понад 30 років Юрій ходив з наслідками важкої травми кишківника. У юності він отримав складні вибухові травми. Після кількох операцій у 46-річного чоловіка утворилися нориці, грижа після операцій розірвалася. За чоловіка не наважувалися братися лікарі. Але у Львівській обласній клінічній лікарні (ЛОКЛ) чоловіку зробили унікальну операцію і реконструювали кишківник. Про це інформують у Львівській обласній клінічній лікарні, передає "Еспресо.Захід".

“У 1989 році я підірвався на міні. Мене оперували в “Охматдиті”, пізніше у госпіталі. Всього у мене було 9 операцій на кишечнику за три роки. Після них утворилася грижа. Понад 30 років прожив з нею. А в 2019-му стався розрив грижі і випадіння кишки. Я втратив багато крові. Мене прооперували, згодом утворився свищ. Мій стан знову ускладнився. Були пропозиції оперуватися за кордоном. Я звертався до різних лікарів, але мене попереджали, що операція буде дуже складна”, - розповідає Юрій.

Він наважився прооперуватися у Львівській обласній клінічній лікарні. 

“У пацієнта була травма передньої черевної стінки, яка була неодноразово оперована. Основна особливість її - прямі м'язи живота відійшли у сторони, відстань між ними була приблизно 15-16 см і в середині була шкіра та петлі кишківника, в одному місці був норицевий хід. Ми мали забрати надлишок цієї шкіри разом з норицею, відновити пасаж кишківника, провести реконструкцію передньої черевної стінки за методикою Ramirez. Ми змогли звести прямі м'язи живота до 5-6 см і закрити задню стінку практично власними тканинами пацієнта. Ми розмістили сітку і все зафіксували. Сіткові імпланти суттєво зменшують можливість рецидиву”, - розповів "Еспресо.Захід" хірург ЛОКЛ Орест Лерчук. 

Також львівські хірурги застосували протоколи періопераційного лікування ERAS, які підвищують комфорт і швидкість одужання. 

Операція тривала понад шість годин. До операційної команди увійшли хірурги: Орест Лерчук, Ігор Залеський,  Андрій Чикайло, Андрій Порицький, операційна медсестра Дарія Новосад, анестезіолог Жанна Ушневич, медсестра-анестезистка Галина Добровольська та молодші медичні працівниці Оксана Бойко і Марія Гасюк.

Пацієнт вже повернувся додому.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал