ЛОР виділила 1,5 млн на спецхарчування для дітей з рідкісними захворюваннями

Діти з орфанними захворюваннями потребують постійного лікування, яке є дуже дорогим.

На сесії Львівської облради прийняли програму підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області на 2021-2025 роки, на яку передбачено понад 557 мільйонів гривень.  Зокрема, 1,5 млн грн передбачили на забезпечення продуктами лікувального харчування важкохворих дітей орфанними (рідкісними) захворювання. Про це повідомив депутат ЛОР з фракції "Європейська солідарність", хірург-онколог Олег Дуда, передає "Еспресо.Захід".      

"Приємно, що залишаться гроші на спецхарчування для дітей з орфанними хворобами. Це велика стаття витрат для батьків, у яких ростуть діти з такими хворобами", - зазначив депутат у коментарі "Еспресо.Захід".

За його словами, кошти також скерують на закупівлю матеріально-технічного забезпечення та апаратури. Оскільки медичне обладнання для діагностики та лікування хвороб застаріло на 80–85%, а значна його частина вичерпала свій технічний ресурс та термін експлуатації.

"На оновлення матеріально-технічної бази лікарень виділяють 50 млн 640 тис. гривень. Зрозуміло, що за ці гроші ми не зробимо всього, що треба, але при грамотному підході можна суттєво вирішити багато проблем. Для розуміння ситуації - медзаклади області написали оновлення на 102 млн гривень. Зрозуміло, що недофінансування галузі буде. Але попри це, зможемо оновити матеріально-технічну базу лікарень. Відповідно лікарні з більшою кількістю техніки зможуть підписати більше договорів з НСЗУ і отримати більше грошей за надані послуги", - сказав він у коментарі "Еспресо.Захід".

Як зазначив депутат, програма також передбачає кошти на забезпечення медикаментами, витратними матеріалами дітей з невиліковними хворобами, що перебувають під наглядом мобільного хоспісу; кошти для забезпечення дітей, хворих на онкологічні й онкогематологічні захворювання. Також виділено кошти на заходи з підтримки закладів охорони здоров’я, у тому числі й закладів, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19.

Він також наголосив, що Львівщина стала однією із небагатьох областей, яка передбачила можливість закупівлі засобів для проведення вакцинації та вакцини від COVID-19. "Це не популізм чистої води. Ми не називаємо жодних цифр, щоб спекулювати цим. Ми прописали це так: "при потребі передбачити кошти на закупівлю вакцин". Тобто коли вакцини будуть доступні на ринку, а не тільки за міждержавними угодами, ми зможемо їх купити. На разі не відомі ціни, тож ми не можемо говорити про потрібну суму. Але резерв на вакцини в Львівщини є і це однозначно добре, хоча це має робитися централізовано з державного бюджету", - додав Олег Дуда.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал