У Дрогобичі знімають фільм "Лис Микита". Вийшов тизер стрічки

У Дрогобичі тривають зйомки дитячого фентезійного сімейного фільму "Лис Микита". Фільм буде приурочений до 30-річниці незалежності України та 165-річниці від дня народження Івана Франка. Автори стрічки обіцяють оригінальну дитячу казку в сучасній інтерпретації.

Режисером фільму є Сергій Дмитрієв – фронтмен музичного гурту "Fusion", балетмейстер, знаний дрогобичанин. Він розповів "Еспресо.Захід", що головною локацією стрічки є Дрогобич, а також Трускавець, Борислав та Нагуєвичі – поселення, які тісно пов’язані з історією Івана Франка.

"Ідея виникла у мене та Дмитра Кошланя ще минулого року. Власне, Дмитро Кошлань відповідає за технічну частину – зйомки, звук, кольорокорекція, візуальні ефекти. Над сценарієм працювало дуже багато людей. Ми залучилися підтримкою Дрогобицького академічного театру та запропонували цю ідею міському голові Дрогобича. Він зацікавився та обіцяв знайти фінансування. Однак через карантин та вибори, змушені були трішки заморозити проєкт. На теперішньому етапі, ми вже відзняли рекламний презентаційний матеріал, зробили зустріч головних акторів та колективу з владою та зацікавленим бізнесом, дописуємо всі нюанси сценарію і десь з середини березня розпочнемо зйомки. У підсумку, це буде комедійно фантазійне та дуже цікаве кіно", – каже Сергій Дмитрієв.

Також режисер поділився, що у фільмі розповідатимуть декілька паралельних історій, одна про Микиту Лиса (сучасного хлопчика, прототипом якого є Лис Микита) та інша – про годинникаря, який переноситься в часі та показує уривки справжніх історій.  

"Зокрема, такі мало відомі моменти з життя Івана Франка, як підготовка до виборів, його виборча кампанія, як обирався він до сейму. Звісно, що у нас також будуть і свої антигерої, які перешкоджатимуть хлопчику Микиті Лису, вони хотітимуть заволодіти чарівним пером Франка, щоб переписати історію", – додає режисер.

Загалом стрічка твориться, найперше, для наймолодшого глядача, щоб показати талановиту молодь, яка пам’ятає своє минуле.

Читайте також: "Мода на мову": діти зворушили піснею про рідну мову

"Ми запрошуємо всіх творчих людей до співпраці, хочемо створити кіно, яке буде цікавим для наших дітей та дорослих, які досі не втратили віру у казки", – додав Сергій Дмитрієв.   

Для створення фільму потрібно 5 млн грн.

Як повідомив "Еспресо.Захід" керівник туристично-інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава, влада міста активно долучилася до створення нового фільму і готова виділити частину грошей. Крім Дрогобича, у співфінансуванні зацікавлені також міста Трускавець та Борислав.

"До того ж, чимало бізнесменів теж долучитися. Тому це спільний проєкт влади та бізнесу.  Кожен може приєднатися до створення фільму, який відкритий до спонсорства. А кожен спонсор увійде в історію стрічки", – сказав Ігор Чава.

Прем’єра фільму "Лис Микита" має відбутися у липні-серпні цього року.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал