На Самбірщині люди заварять браму спиртзаводу, щоб його не розікрали

Завтра, 21 лютого, о 12:00 відбудеться акція протесту працівників Воютицького спиртзаводу (донедавна належав ДП "Укрспирт") через розкрадання техніки на брухт.

Про це "Еспресо.Захід" повідомила місцева активістка Ірина Пасєка.

За словами Ірини Пасєки, майно підприємства вже почали різати і вивозити на брухт, а це може привести до того, що завод більше ніколи не запрацює.

"Я живу поруч і бачу, як останні дні активізувалися там роботи. Хоча раніше завод простоював. В адміністрації таке вирізання пояснювали тим, що готують до торгів, аукціону, щоб знизити собівартість. Але аукціон відбувся ще наприкінці минулого року. Спершу працівники зраділи зміні власника з державного на приватного, очікували позитивних змін. Однак сталося так, що людей, які, власне, відповідають за саме виробництво спирту (лаборанти, бродильними і так далі) попросили написати заяви на звільнення. Наразі залишили лише різних робочих: трактористів, слюсарів, складівників, тобто тих, хто може різати все. Ми проти знищення заводу, адже мертвий завод не принесе нічого нашій громаді: ні доріг, ні садочків", – сказала Ірина Пасєка.

Вона додала, що завтра, 22 лютого, вся громада села у Воютичах вийде на акцію протесту.

"Завтра наш чи не останній шанс щось змінити. Адже після 23 лютого вже може бути пізно. Бо людей змусили підписати заяви, що вони до 23 лютого працюють. Відповідно, вже після цієї дати вони не зможуть законно потрапити на територію заводу. Тому завтра ми плануємо заварити браму, щоб з території заводу не вивозили обладнання на брухт", – сказала Пасєка.

Продали за 48 млн грн

Ще наприкінці грудня Фонд держмайна продав Воютицький спиртзавод за 48 млн грн київській фірмі ТзОВ "СКН "Сучасна комерційна нерухомість".

"Воютицьке МПД розташоване за 80 км від Львова, а його новий власник отримає, зокрема цех розливу, виробництва концентрату квасного сусла і полісолодових екстрактів, будівлю насосної станції води, варильне і дріжджебродильне відділення тощо. Переможець аукціону тепер повинен підписати протокол про результати аукціону, укласти договір купівлі-продажу і провести розрахунок. Після цього процес приватизації Воютицького МПД вважатиметься офіційно завершеним", – повідомили у пресцентрі Фонду державного майна України.

Як повідомляють Варіанти, за даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ "СКН "Сучасна комерційна нерухомість" зареєстроване у лютому 2020 року в Києві, займається організацією будівництва споруд. Кінцевим власником фірми є киянин Дмитро Березовенко. Розмір статутного капіталу підприємства становить 50 000 грн.

Фото: facebook Марія Кульчицька-Волчко

Купила "фірма-прокладка"?

Однак, як розповіла місцева активістка Ірина Пасєка, насправді завод зараз "завис між небом і землею".

"Новий власник ще не оплатив гроші, хоча має ще час до березня. Однак якщо гроші не були ще переказані, то яке право новий власник має звільняти людей? Хоч завод вже не державна власність, але офіційно ще і не приватна. Є думка, що нова фірма, яка купила підприємство – це лише фірма прокладка, яка хоче розібрати на запчастини завод. Загалом останнім часом на заводі відбувається хаос, розкрадання та незрозумілі речі", – підсумовує Ірина Пасєка.

Зараз на Воютицькому спиртзаводі працює близько сотні працівників. Раніше підприємство виготовляло спирт для однієї відомої торгівельної горілчаної мережі. Потім через поломку почали виготовляти технічний спирт, який, зокрема, використовують у складі різних миючих та дезінфікуючих засобів.

Про непросту ситуацію зі спиртзаводом також написала у Facebook депутатка Львівської обласної ради Марія Кульчицька-Волочко. Вона відвідала підприємство і зараз "готує низку депутатських звернень та запитів".

Читайте також: Легендарна Дрогобицька солеварня офіційно має нового директора

"Ми не можемо дозволити собі такої "розкоші", як ще одне непрацююче, чи, тим паче, порізане на брухт, підприємство. Що значить для невеличкого села працююче підприємство – думаю, не варто пояснювати. Це робочі місця для майже сотні людей , це податки в місцевий бюджет, це обігові кошти в маленьких місцевих магазинах. Тобто, повноцінне життя. І тому зовсім не дивно, що люди готові грудьми стати на захист майна, аби зберегти його в цілісності і коли прийде новий власник – аби підприємство відновило свою роботу. Бо працюють не стіни – працює техніка, обладнання, устаткування", – написала Марія Кульчицька-Волочко.

Додамо, що це вже третій проданий завод "Укрспирту" на Львівщині. Наприкінці вересня 2020 року Фонд держмайна продав Лопатинський спиртзавод (Радехівщина) за 50 млн грн фірмі "Офіс Інвестицій". А на початку листопада продали Суходільський спиртзавод (Бродівщина) за 60 млн грн київській фірмі ТзОВ "Фінанс-Сервіс плюс".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.