День народження Коперника: цікаві факти про одну з центральних вулиць Львова

Сьогодні, 19 лютого, у 1473 році народився польський вчений Миколай Коперник, в честь якого назвали одну з центральних вулиць Львова.

Коперник увійшов в історію, як автор геліоцентричної теорії побудови Сонячної системи. Його вчення науково спростовувало міф про те, що Землю є центром Всесвіту. На честь Коперника названо чимало вулиць у всьому світі. Одна з них є й у Львові.

Вулиця Коперника у Львові має довжину 1,1 км і тягнеться від проспекту Свободи й до перетину вулиць Дмитра Вітовського, Героїв Майдану та Андрія Сахарова (площі, яка при сильному дощі завжди у воді).

Історія цієї вулиці сягає в часи Середньовіччя. За сотні років її назва змінювалася чимало разів: Сокільницька, Широка, Святого Лазаря, Брайте Ґассе, Вулькаштрассе, Томіцького, Томасґассе, Сєрова. Сьогодні ж це вулиця Коперника, а вперше її так назвали у 1871 році.

У XIX-XX століттях вулиця Коперника стала центральною, на ній з'явились багатоповерхові будинки, дорогі магазини, проклали трамвайну колію. На цій вулиці мешкали представники еліти.

Найвідомішою та найвеличнішою архітектурною будівлею вулиці є палац Потоцьких – пам’ятка архітектури та одна з найбільш впізнаваних візитівок міста Лева. Палац Потоцьких будували між 1880 і 1889 роками. Його звели у стилі барокового класицизму епохи французького короля Луї ХІV. Саме тому він нагадує вишукані будинки Парижу. За свою понад столітню історію, цей палац зазнав і руйнувань, і реконструкцій. Використовували його в різних цілях, від житлового будинки до РАЦСу, навіть хотіли зробити його частиною метрополітену! Однак зараз це частина Львівської картинної галереї.

Фото: Юрій Мартинович

Крім палацу Потоцьких, на вулиці Коперника можна побачити ще такі знакові для Львова будівлі, як: костел святого Лазаря, палац Сапіг. музей Русалки Дністрової (дзвіниця є пам'яткою архітектури національного значення), один з найстаріших кінотеатрів міста – "Коперник" (початкова назва – "Санс-Рівал"), Львівський палац мистецтв та палац Бєльських.

Мало хто знає, та у будинку №20 на вул. Коперника зародилися дві всесвітньо відомі фірми: "Adidas" та "Pumа". У 1920-х роках в подвір'ї будинку містилася майстерня з виготовлення спортивного взуття Адольфа та Рудольфа Дасслерів, які саме тут почали свій довгий шлях до вершин бізнесу.

Читайте також: "Львів – це маленький Париж". Так чи ні?

Також вул. Коперника стала частиною всесвітньо відомих мемуарів Кристини Хігер. Вона пережила Голокост і вціліла у Львові тільки завдяки тому, що її родина з невеликим гуртом інших євреїв змогла сховатися в каналізації. Родина Хігер мешкала на вул. Коперника, 12, там вона і провела своє дитинство, яке описує в книжці "Дівчинка в зеленому светрі", зокрема, авторка згадує балкони з яких споглядала за ритмом вулиці.

Матеріал підготовлений на основі інформації з Вікіпедії та "Фотографії старого Львова".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал