"Революція Гідності: спалахи пам'яті" – у Львові відтворили події Майдану

Виставку організував Музей Гідності у Львові.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Революція Гідності: спалахи пам'яті". Виставку під такою назвою відкрили у львівському будинку офіцерів. Експозицією намагалися відтворити й продемонструвати історію Єворомайдану, від побиття студентів у листопаді й до трагічних подій 20 лютого 2014 року. Організувати дійство взялися у львівському Музеї Гідності.

У двоповерховій залі колишнього кінотеатру розгорнулася справжня атмосфера Майдану. При вході – світлини студентів, які відважно вийшли у листопаді 2013 року задля збереження європейського курсу України. Далі представлені особисті речі "майданівців", що свідчать про початок протистоянь у Києві. Тут каски, саморобні щити, відтворене й "революційне" фортепіано. А в центрі – барикада.

 

"Спільними зусиллями ми наповнили два поверхи "майданівським" духом, – розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід" завідувач відділу фондів Музею Гідності у Львові Олександр Сапронов. – Майдан обростає міфами, щось забувається, щось затирається, щось неправильно розуміють. Ми мусимо постійно підживлювати пам’ять про нього. Є діти, які вже пішли до школи, народилися під час або після Майдану і фізично не могли бути свідками тих подій".

"Ось цей здвиг показав не тільки Україні, а й усьому світу, що українці – не лише нація хліборобів, коли треба захистити свою честь і гідність, ми беремо до рук зброю. Точніше тоді, на Майдані, це не була зброя, а засоби захисту, для того, щоб захистити своїх дітей, свою честь і гідність, – переконана заступниця директора музею Гідності у Львові з питань промоції та розвитку Ксенія Клим. – На цій виставці ми максимально хотіли передати всі масштаби Майдану. Від початків до цих трагічних днів, які ми зараз переживаємо уже всьоме ".

Завершується експозиція куточком Небесної Сотні, де відтворена ялинка, продемонстровані кулі, якими вбивали "беркутівці". І звісно – портрети тих, хто віддав свої життя за свободу. Відтак відвідати виставку і пригадати дух Революції Гідності прийшли й батьки Героїв Небесної Сотні. У Григорія Жаловаги 20 лютого загинув син. Каже, що всі події досі в пам'яті, але коли відчуває цю атмосферу, стає ще важче.

"Ми не забуваємо того періоду, тих подій. Вони в нас постійно в голові. А прийшовши сюди, ці спогади навіюють тугу, жаль, скорботу за дітьми, які загинули на Майдані, і страшне розчарування в теперішній владі. От що пече. Втім надія в нас не помирає, ми сподіваємося, що винуватих буде покарано. Можливо, Верховна Рада прийме хоча б закон про заочне засудження, бодай щось зробить. Я вдячний 295 депутатам, які проголосували і визнали Революцією Гідності подією, яка важлива для держави".

Зануритися в атмосферу Майдану можна впродовж наступних двох місяців.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.