"Путін аплодує, коли чує, як представник президента України відгукується про свою армію", – Марія Іонова

Народна депутатка України (фракція "ЄС") прокоментувала скандальні висловлювання спікера української делегації у Тристоронній контактній групі Олексія Арестовича, який звинуватив представників партії "ЄС" у тому, що вони "деморалізують українських військових, коли "сочіняют сказкі про те, що військовим забороняють стріляти".

Свою думку з цього приводу Марія Іонова озвучила в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо"

"Раз на місяць я буваю на Донбасі. Наразі, будучи в опозиції, не можу дозволити собі сказати, з ким саме, з якими бригади ми спілкуємося, але точно можу сказати, що спілкуємося з місцевими жителями й нашими військовими. Режиму тиші не було жодного дня! З початку року маємо, на жаль, 13 загиблих. Є наказ: якщо військовослужбовець порушує режим тиші, з нього знімають матеріальну премію. Нашим військовим заборонили і аеророзвідку, і в "сіру" зону ходити. Дуже багато є заборон", – каже політик і додає: "Ми (партія "ЄС", – "Еспресо.Захід") також за розведення військ. Але якщо розводяться війська, якщо "сіра" зона поширюється, важливо, щоб вона була контрольованою. У нас є Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Чому не домовилися? Зараз є послаблення контролю "сірої" зони, і туди заходять ДРГ, снайпери. Тому в нас і є втрати. Усе вирішує Кремль і Путін. Там це вирішується. Точно не на тимчасово окупованій території і точно не у Мінському форматі. Обговорення має відбуватися у Нормандському форматі. А що зробив Зеленський? Посилив своїми офіційними представниками Мінський формат, які сидять за одним столом з бойовиками. Цим вони нічого не вирішують, але піднімають статус бойовиків. Ці всі поступки, на жаль, вилазять нам боком. Коли в нас офіційний представник президента включається в ефір російського телеканалу і розмовляє з бойовиками – це прекрасна дорожня карта Російської Федерації. Це – те, що вони хотіли бачити багато років".

Сексистськими висловлюваннями, на думку народної депутатки, Олексій Арестович (нагадаємо, він звинуватив "Євросолідарність" у тому, що вона скотилася до рівня жіночого "ПТУшного" гуртожитка) образив передусім українську армію. 

"А до армії в нас у кілька разів більша довіра, ніж до Зеленського. Жодного разу за шість років, що триває війна, я не чула, щоб хтось із військових скиглив. А говорити про пияцтво в армії… Навіть якщо деякі проблемні питання й є, вибачте, озвучувати їх в ефірі представнику Головнокомандувача на всю країну?! Та краще б він відповів на конкретні запитання, які йому поставила Ірина Геращенко. Ми ж знаємо, що вони за 2020 рік провалили оборонні закупівлі (закон був прийнятий у липні). Тепер ще й за 2021 хочуть провалити. Озбройте армію! У нас забезпечення армії боєприпасами – на 15-20%. Це так Верховний Головнокомандувач піклується про свою армію? – не приховує свого обурення Марія Іонова. – А те, що говорять його офіційні представники, уявляєте, як аплодує Путін, коли чує як представник президента відгукується про свою армію? Чому звільнили Фокіна? Під тиском суспільства. Чому тоді не звільнити цю людину, яка такої думки про армію і, перепрошую, не відповідає на конкретні запитання, переходить на якісь особистості, на хамство".

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал