Юрій Мартинович. День спонтанної доброти: як вибрати людину, якій допомогти

Сьогодні, 17 лютого, у світі відзначають День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day).

Розповім вам одну цікаву історію про доброту.

На днях йшов містом з роботи додому. Сніг, кучугури та всякі там люди на слизькій дорозі. Більшість просто намагалися подолати перешкоди й добратися з точки "А" у точку "Б". Однак були й такі, що шукали допомоги. Це були різного роду прохачі.

Прохач №1.

Чоловік з пожмаканим "офіційним" листочком, який на колінах стояв та говорив: "Допоможіть врятувати дочку!" А у кишені куртки він тримав пляшку горілки.

Прохач №2.

Діти ромів (циганчата), які бігають від зупинки до зупинки і просять грошенят (лайфхак - часто даю їм цукерки). Всі свої "прибутки" вони віддають старшим, а ті ще старшим, а ті своїм баронам (тому, хоч цукерки з'їздять).

Прохач №3.

П'яненька жінка, яка біля аптеки просила гроші на аспірин, бо голова боліла від похмілля.

Оптимальним прохачем з цих трьох варіантів для мене був №3. Адже, принаймні, ця жіночка була чесною, бо щиро говорила: "Випила забагато, та, треба таблетки від голови". Купив їй ті таблетки і вона зраділа.

Та все ж, справжній прохач чи прохачка – це та людина, яка не просить допомоги, ні, вона продовжує працювати, робити своє діло, і лиш десь там глибоко в собі надіятися, що хтось то оцінить і допоможе сей Сізіфів камінь викотити догори.

Читайте також: Про побожну галичанку, Ісусика і маршрутку

Такою для мене сьогодні стала одна пані комунальниця. Незважаючи на свої літні роки, вона вправно колола лід ломом, щоб мешканці могли пройти туди, куди їм душа лежить. Та одна брила була якась надто вже вредна. Вона її била-била, та щось годі було добити. Це помітив якийсь молодик, який проходив повз. Він просто чемно попросив дати йому цю холодну "зброю" і приклавши сили м'язів, взяв та й розколов льодового монстра.

Ось це був дійсно спонтанний прояв доброти! Коли тебе не просили, а ти все ж вирішив зробити цей світ трішки ліпшим, хоч на мить скрасивши комусь день, подарувавши надію у Людство.

Так що з днем людей, які пам'ятають, що таке бути Людиною.

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.