Той, через кого сперечався Кеннеді з Хрущовим: сьогодні народився Йосиф Сліпий

17 лютого у 1892 році на Тернопільщині народився Йосиф Сліпий (Йосип Коберницький-Дичковський), глава УГКЦ, який 18 років провів у радянських таборах.

За легендою, псевдонім "Сліпий" закріпився за родиною священнослужителя через одного з його предків, якого у 1709 році московити осліпили за те, що той воював під Полтавою проти царя Петра I на боці гетьмана Івана Мазепи.

Йосиф Сліпий вступив до Львівської духовної семінарії у 1911 році, де вперше зустрівся із митрополитом Андреєм Шептицьким. Розповідають, що тоді ще будучи студентом, він спитав у Шептицького: "Чи бажання розпочати університетські студії може бути перешкодою до священства?" Глава УГКЦ відповів: "Можна дуже добре користуватися наукою і навчанням у час служби Богові – і це зовсім не є в контрасті з тайною священства".

Згодом, у 1917-му, саме Андрей Шептицький висвятив Йосифа Сліпого та відправив на навчання до Австрії. Вже у 1926 році Сліпий став ректором Львівської духовної семінарії, а також незмінним головою Богословського наукового товариства.

У червні 1941 року Сліпий підтримав Акт відновлення Української держави. Через те став ворогом нацистської та радянської диктатур.

По смерті митрополита Андрея Шептицького, 1 листопада 1944 року він став головою Галицькою митрополією. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945 року був ув'язнений радянською владою та засуджений на вісім років. Відкидаючи радянські пропозиції переходу на православ'я (зокрема, пост митрополита Київського РПЦ), був й надалі засуджений у 1953, 1957, 1962 роках. Загалом відбув 18 років заслання у таборах Сибіру та Мордовії.

Кажуть, що Сліпий став політв'язнем номер один у Радянському Союзі, адже була установка не випускати його за жодних обставин. Та попри це, Сліпому на засланні вдавалось проводити служби Божі та висвячувати священників, і навіть одного єпископа, який згодом очолив греко-католицьку церкву. Йосиф Сліпий знав літургію на пам'ять.

Владика вийшов на волю вже у 70-річному віці. У 1963 році Йосиф Сліпий прибув у Рим. За його звільнення особисто клопотали перед керівником СРСР Микитою Хрущовим американський президент Джон Кеннеді та Папа Римський Іван XXIII!

Після звільнення Сліпий понад 20 років очолював греко-католицьку церкву із Риму, розбудовуючи її за кордоном. У 1963 році Ватикан визнав, що галицький митрополит має статус Верховного архієпископа Львівського, предстоятеля УГКЦ, а у 1965 році папа Павло VI надав йому титул кардинала римо-католицької церкви.

Матеріал створений на основі інформації з Вікіпедії.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал