"Не отримаємо цього року траншу МВФ – не зможемо обслуговувати державний борг", – Новак

Ось чому, на думку економіста і політолога Андрія Новака, президент вирішив заборонити трансляцію проросійських телеканалів, а СБУ - оголосила про підозру у державній зраді блогеру Шарію. Все це робиться для того, аби переконати МВФ дати Україні грошей

Таке припущення Андрій Новак висловив в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо".

"Не виключаю, що активність української влади напряму пов’язана з продовженням співпраці з МВФ і отриманням Україною наступних траншів. Дефіцит держбюджету 2021 року у 246 млрд гривень, без траншів МВФ Україна, безумовно, у поточному році покривати не зможе", - переконаний економіст.

Додає: ми ще не знаємо, які у нас будуть подальші кроки у зв’язку з пандемією – чи будуть ще вводитися локдауни, і якщо так, то на який термін. "Обмеження, пов’язані з локдауном, суттєво впливають на економічну ситуацію у країні, зокрема на сплату податків до бюджету і, відповідно, до спроможності державного бюджету, до можливості виконувати всі витратні статті, у тому числі статті по сплаті державного боргу. Якщо у цьому році ми, не дай Бог, не отримаємо жодного траншу від МВФ (а з траншем МВФ пов'язаний і транш від Європейського Союзу – 600 млн євро, тобто спочатку транш від МВФ, а тільки тоді – від ЄС), самостійно, силами лише нашого державного бюджету, його надходжень обслуговувати державний борг ми не зможемо".

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал