У Львові вшанують Сергія Прокоф'єва, який завжди пам'ятав, звідки він родом

До 130-річчя композитора оркестр INSO-Lviv підготував особливу програму.

130-річчя Сергія Прокоф'єва - одного з найбільш виконуваних композиторів ХХ століття, уродженця України (про що ніколи не забував і чим пишався) - у Львові не мине непомічено: завтра у Львівській національній філармонії імені М. Скорика особливою програмою його ювілей вшанує оркестр INSO-Lviv. Мова про сюїту №1 з балету "Попелюшка" та віолончельну Симфонію-концерт, інформує "Еспресо.Захід".

Наділений дивним талантом – "підбирати особливі ключі до сердець" за допомогою своєї музики, Сергій Прокоф'єв написав балет "Попелюшка" у період з 1940 по 1944 рік. Прем’єра відбулася в листопаді 1945 року у Великому театрі, де в той час танцювала знаменита Галина Уланова, для якої, властиво, композитор і задумував цей твір. До речі, саме цей балет приніс композиторові найвищу у ті часи нагороду радянського часу - Сталінську премію. На основі музики до балету він написав також сюїти для симфонічного оркестру.

Цікавою є й історія іншого твору, що звучатиме завтра - "Симфонії-концерту для віолончелі з оркестром", створеного за безпосередньої участі Мстислава Ростроповича. Цей твір став останнім твором композитора, якого у віці 61 року не стало у день смерті Сталіна. Зауважимо, що люд тоді був таким зосередженим на смерті вождя, що на втрату композитора ніхто не звернув уваги. Навіть поховати композитора стало проблемою, оскільки там (композитор в Москві жив) на вулицях було не протовпитися, а відтак довелося викликати на допомогу альпіністів, але це вже цілком інша історія.

Як акцентують організатори, "Симфонія-концерт для віолончелі з оркестром" стала новаторською, зламала існуючі канони віолончельного мистецтва,  додала віолончелі неперевершеної "концертної" сили і музичного проповідника. Уперше її виконали 1952 року. Й що цікаво, тоді уперше і востаннє у своєму житті за диригентським пультом стояв Святослав Ріхтер. Як цікаво те, що довго  аме Мстислав Ростропович залишався її єдиним виконавцем. Сьогодні твір у трьох чатинах (Andante, Allegro quisto, Andante con moto) вважається вершиною віолончельного виконавства і є невід’ємною частиною репертуару солістів у всьому світі.

Варта уваги, що завтра за диригентський пульт стане добре відомий львівській публіці український диригент Володимир Сіренко. А солістом вечора буде один із найяскравіших молодих виконавців, віолончеліст Олексій Шадрін.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал