"Уже навіть жителі острова Пасхи вакцинуються від COVID-19, а ми – досі ні", - Зінкевич

Медик, народна депутатка України, фракція "Європейська солідарність" Яна Зінкевич стверджує, що навіть сама підготовка до закупівель вакцин виявилася провальною.

Таку заяву політик і медик зробила в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо".

Про фігурантів справи про можливі зловживання при закупівлі китайської вакцини по 17,85$ за дозу за допомогою приватної фірми-посередника (ДП "Медичні закупівлі" стверджує, що цю вакцину можна було купити по 3$ за дозу), народній депутатці нічого не відомо. Хоч вона є секретарем Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, доступу до цієї інформації немає. "Наразі члени комітету роблять все можливе для того, щоб дізнатися більше деталей і хоча би на рівні комітету розуміти ситуацію", - повідомила Яна Зінкевич.

Інформаційний вакуум політик пояснює тим, що протягом тривалого часу міністр охорони здоров'я Максим Степанов узагалі не з'являється на засідання Комітету або відправляє своїх заступників. "На жаль, його взаємодія з комітетом є дуже слабкою, незалежно від того, чи це – монобільшість, чи інші фракції", - зазначила народна депутатка, додавши, що за останні місяці між ДП "Медичні закупівлі" і Степановим триває справжня війна. "Навіть підготовка до закупівлі вакцин була провалена (її фактично розпочали у грудні). Дуже багато медичних закупівель за 2020 рік також було провалено, тому що цю функцію мало поступово перебрати на себе ДП "Медичні закупівлі", але МОЗ це саботувало і Степанов особисто доклав до цього дуже багато зусиль", - наголосила Яна Зінкевич.

"Вакцинацію вже розпочали у понад 100 країнах світу. Буквально вчора (14 лютого. – Ред.) у соцмережах поширювалися тези про те, що вже навіть жителі острова Пасхи почали вакцинуватися. А ми – європейська держава, розташована у центрі Європи з такою великою кількістю населення, досі не розпочали вакцинації. Це – абсурд і ганьба", - каже Яна Зінкевич.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал