На Львівщині громади змушують брати на свій баланс недобудовані амбулаторії

На їхнє будівництво з держбюджету виділили понад 300 млн грн, але за три роки здали в експлуатацію лише половину.

Із 43 амбулаторій сімейної медицини, які мали бути збудовані на Львівщині за програмою "Доступна медицина", здали в експлуатацію лише 21. Решта залишилися недобудованими, хоча на них виділяли кошти з державного бюджету. Але тепер чиновники з Львівської обласної держадміністрації змушують громади приймати на свій баланс ці недобудови. Про це заявив під час сесії депутат Львівської обласної ради Роман Филипів, передає "Еспресо.Захід".

"Державна програма "Доступна медицина"  була затверджена ще наприкінці 2017 року. Тоді виділили субвенцію для будівництва амбулаторій загальної практики сільської медицини. У Львівській області за цією програмою мали збудувати 43 амбулаторій за понад 300 млн грн. У 2018-2019 рр. провели всі тендери, підписали угоди з підрядниками, – каже Роман Филипів. – За три роки реалізації програми в експлуатацію здали 21 амбулаторію, ще для трьох уже підготували документи. Усе інше – це об'єкти незавершеного будівництва".

Серед амбулаторій, які почали будувати за державною програмою, але так і не закінчили, амбулаторії в Шегинях, Тухлі, Краковці, Доброгостові, Волосянці, Волиці, Ямпелі, Хоросно, Семенівці, Соколівці тощо. 

"Нині чиновники обласної адміністрації починають їздити по цих амбулаторіях на чолі, очевидно, з головним розпорядником бюджетних коштів – управлінням капітального будівництва ОДА.  Вони відверто змушують органи місцевого самоврядування брати на баланс об'єкти незавершеного будівництва, – каже Роман Филипів. – У мене є прохання до обласної державної адміністрації: добудуйте ті амбулаторії, як мали бути збудовані за програмою "Доступна медицина" за рахунок державних коштів, зайде в експлуатацію, і тоді органи місцевого самоврядування візьмуть їх на баланс".

Якщо ж територіальна громада прийме на свій баланс недобудову, то їй уже власним коштом доведеться завершувати будівництво, на яке раніше були виділені кошти з держбюджету.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал