Львів'янам покажуть іншого Франка

У Домі Франка відкриють виставку "1939. Початок", на якій демонструватиметься лише одна картина…

Ця виставка є прев’ю великого проєкту "Franko made in the U.S.S.R", який покликаний розвінчувати міти та стереотипи і загалом віталізувати постать Івана Франка для сучасників. Про це "Еспресо.Захід" повідомили організатори виставки.

На виставці у Домі Франка демонструватиметься лише одна картина – "Вінок на могилі Івана Франка" Михайла Добронравова (1950), яка ілюструє реальну подію: соціалістичний мітинг, що відбувся на Личаківському цвинтарі 15 жовтня 1940 року. Для радянської влади це був один з перших велелюдних заходів у столиці Західної України, який мав демонструвати братерство та єднання народів, а також повагу тодішньої влади до постаті Івана Франка.

Як зазначають організатори, саме у Львові процес культивування радянізованого Івана Франка має конкретний початок - 1939 рік. Цього року відбувся так званий "золотий вересень", коли після підписання пакту Молотова-Ріббентропа радянські війська займають Західну Україну. Щоб укорінитися на цих землях, "визволителі" спираються на місцевих авторитетів, і саме Іван Франко став тією постаттю, яку найзручніше показувати через призму "червоних окулярів".

Відкриття виставки "1939. Початок" заплановане на 18 лютого о 16:00 (Дім Франка, вул. Івана Франка, 150).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал